Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluis III in Veenhuizen

Ds. Germsweg 1
9341 TD, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Architect: verm. J. Strootman Strootman 1900 verm. J. Strootman
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 469403

Omschrijving van Sluis III

Inleiding

SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De plannen zijn vermoedelijk ontwikkeld door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De inmiddels vrijwel verdwenen giet- en smeedijzeren bewegingswerken zijn vervaardigd door ijzergieterij G.J. Wispelwey & Co. uit Zwolle. De schutsluis is thans in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. De nabij gelegen dubbele sluiswachterswoning is al afgebroken.

Omschrijving

Sober en functioneel uitgevoerde schutsluis met ovale kolk. De sluiswanden en de aanhechting met de wal zijn opgetrokken uit basaltblokken en, evenals de sluishoofden, afgezet met natuurstenen dekplaten. De bakstenen sluishoofden met schotbalksponningen boden plaats aan de giet-en smeedijzeren bewegingswerken en de plaatijzeren sluisdeuren. Aan weerskanten van de sluis waren remmingswerken aangebracht.

Waardering

Schutsluis, ondanks het ontbreken van een deel van de bewegingswerken, van architectuurhistorisch, typologisch, waterstaatkundig en stedebouwkundig belang, alsmede van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen.

Tags: weg- en waterwerken,schutsluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluis III
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt