Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oakland in Assen

star star star star (1)
Beilerstraat 41
9401 PC, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: 1878
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 469324
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Oakland

Inleiding

Het in eclectische stijl gebouwde WOONHUIS is in 1878 gebouwd in opdracht van dr. E.P.J.W. Hartogh Heijs van Zouteveen, wiens naam en het bouwjaar van het pand staan vermeld in de achtergevel. De op het kruispunt georienteerde, vrijstaande villa staat bekend als 'Oakland' en is een van de negentiende eeuwse huizen in de "paleizenbuurt" die zijn gebouwd voor de gegoede burgerij. Van de oorspronkelijke tuin bij het huis zijn zowel de negentiende hoofdstructuur als diverse elementen nog aanwezig.

Omschrijving.

Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft gepleisterde gevels met schijnvoegen en een verdieping onder met platte Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met gepleisterde schoorsteenschachten op drie van de vier nokhoeken en niet oorspronkelijke, detonerende dakkapellen. De gevels zijn voorzien van plinten, hoeklisenen, gevelopeningen (T-vensters) met afgeronde bovenhoeken binnen met kuif bekroonde profiellijsten, waarin mensfiguren in hoog-reliëf zijn verwerkt. De gevels worden beëindigd door een verkropte, geprofileerde kroonlijst. De voorgevel telt drie brede traveeën met in het midden een risaliet met tweelichtvenster op de begane grond en op de verdieping een dubbele porte brisée, uitkomend op een door consoles ondersteund balkon met het oorspronkelijke smeedijzeren hekwerk. De symmetrische linker zijgevel is eveneens drie-assig en voorzien van een paneel-vleugeldeur met bovenlicht en vensters binnen een omlijsting met kuif als in de voorgevel. Ook de vijf-assige achtergevel is symmetrisch met op de begane grond drie tuin-porte brisées, die evenals de vensters in deze gevel niet zijn omlijst. Tegen de achtergevel staat een trapezoidevormige uitbouw met plat dak, diverse rechtgesloten gevelopeningen en drie ronde gevelopeningen, waarvan twee blind en een met gietijzeren roosvenster in de achterste gevel. Deze uitbouw loopt om de hoek naar de rechter zijgevel, waarin vensters als in de voor- en de rechter zijgevel en een eveneens omlijste porte brisée met bovenlicht. De verdiepings porte brisée is behangen met persiennes en komt uit op de uitbouw. In de grotendeels nog in oorspronkelijke staat verkerende tuin staan onder meer nog een tamme kastanjeboom, treurbeuk, linde, buxushagen en coniferen, alsmede een appelhof uit de bouwtijd van het huis.

Waardering

Het karakteristieke huis heeft architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van laat negentiende eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur met bijbehorende tuin voor de gegoede burgerij. Als beeldbepalend pand in een deel van het beschermde stadsgezicht met veel representatieve laat negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse bebouwing is met name de ensemblewaarde groot. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oakland
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (1)
    Oakland
    Beilerstraat 41, Assen, Drenthe, NL
  • star star star star
    4
    Owner
In de buurt