Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hertenstal in Assen

Hertenkamp 4
9401 HL, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468976
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Hertenstal

Inleiding

HERTENSTAL uit omstreeks 1875, gelegen in de 1841 aangelegde hertenkamp. Volgens overlevering vormde de vangst van een koningshert onder Gasselternijveen in 1841 de aanleiding tot de door de toenmalige burgemeester H.J. Oosting geinitieerde aanleg van een hertenkamp die is gesitueerd aan de rand van het vroeg-negentiende eeuwse Asscher Bos. Het meest opvallende element in deze hertenkamp, die niet van rijkswege wordt beschermd, is de waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwde houten hertenstal.

Omschrijving.

De op een belt gebouwde houten stal heeft een onderbouw van baksteen, wanden van liggende planken en een met riet gedekt zadeldak met concaaf gewelfde dakschilden, een houten nok, geschulpte windveren en korte makelaars. De kopgevels hebben een dunne cordonlijst, een spitsboogdoorgang met profiellijst en een ronde gevelopening met omlijsting in de geveltop. De blinde zijgevels zijn voorzien van op poeren staande ronde houten kolommen, die een flauw hellend afdak dragen met geschulpte windveren, die ter hoogte liggen van de cordonlijst. Onder het afdak aan noord-oostzijde zijn drie smeedijzeren ruiven bevestigd. Rechts van de zuid-oostelijke spitsboogdoorgang is een deur uitgezaagd. Links aan de zuid-westgevel staat een ondiepe uitgebouwde "kast".

Waardering

De hertenstal is een gaaf en zeldzaam object, gelegen in een fraaie omgeving, waarvan het integraal deel uitmaakt. De stal heeft dus zowel zeldzaamheids- als ensemblewaarde en is bovendien beeldbepalend voor de hertenkamp, die ligt binnen het beschermd stadsgezicht Assen.

Tags: losse objecten, ed.,hertenkamp(j),dierenverblijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hertenstal
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!