Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis met lijstgevel in Assen

Collardslaan 2
9401 GZ, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468957
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis met lijstgevel

Inleiding

Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur met een representatief karakter en vormt een visuele eenheid met de er links van staande panden die in dezelfde periode zijn gebouwd, maar niet onder de bescherming vallen. Collardslaan 2 verdient als representant van de reeks bescherming.

Omschrijving.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken herenhuis heeft een verdieping onder een met platte friese pannen gedekt schilddak met schoorsteenschachten op nokhoeken en een originele houten dakkapel met getoogde bovenkant en vleugelstukken in het voorste dakschild. De gevels zijn verlevendigd met een gepleisterde plint, speklagen van gele baksteen, een geprofileerde cordonlijst en geblokte bakstenen lisenen. De getoogde vensters in beide bouwlagen, alsmede de entree worden geaccentueerd door strekken met gele baksteen en gepleisterde sluit- en aanzetstenen. De gevels worden beƫindigd door een verkropt entablement met geprofileerde kroonlijst. De door lisenen gelede symmetrische voorgevel heeft in de middentravee een entree met stoep en niet originele deur in een getoogde portiek. De linker zijgevel is blind en voorzien van steunbeertjes. De rechter zijgevel heeft drie vensters als in de voorgevel en een kleiner venster. Het huis had oorspronkelijk aan de achterzijde een tot vlak boven de cordonlijst doorlopend dakschild. Dit is grotendeels rechtgetrokken en toont zich nu als een uitbouw met plat dak.

Waardering

Het huis is een vrij gaaf en goed voorbeeld van representatieve laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand vormt een visuele eenheid met de ernaast gelegen panden, die in dezelfde periode zijn gebouwd. Hierom en vanwege de ligging heeft het huis vooral ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis met lijstgevel
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt