Noorderbegraafplaats, toegangshek in Assen
Omschrijving van Noorderbegraafplaats, toegangshek
Inleiding
Het van smeed- en gietijzer gemaakte TOEGANGSHEK van de in 1822 aangelegde Noorderbegraafplaats is zeer waarschijnlijk vervaardigd door de Asser IJzer- en Metaalgieterij (alhoewel de naam van de fabriek niet op het hek is aangetroffen). Omdat verschillende ijzergieterijen sterk op elkaar gelijkende toegangshekken voor begraafplaatsen vervaardigden kan het toegangshek een andere herkomst hebben. Omschrijving Het symmetrische hek is voorzien van vlamvormige gietijzeren ornamenten die zijn bevestigd aan en op de regels en de ronde spijlen van smeedijzer. De gecanneleerde gietijzeren balusters met pijnappelbekroning staan op hardstenen blokken. De hogere, openslaande hekdelen in het midden hangen aan posten die bestaan uit smeedijzeren stijlen en van boven naar beneden zijn ingevuld met gietijzeren doodssymbolen in de vorm van vliegende zandloper, staartbijtende slang aan samengebonden, gekruiste zeisen en eveneens gekruiste, gekeerde fakkels. De omkranste uiltjes die oorspronkelijk bovenop de hekposten stonden zijn verdwenen. De hekken aan weerszijden zijn lager, met naar de openslaande hekken toe omhoogbuigende delen, waarvan het rechter eveneens fungeert als toegangshek. De gietijzeren ornamenten en de doodssymbolen van de hekken zijn zwart, de smeedijzeren delen groen geschilderd. Waardering
De geheel van ijzer vervaardigde entree van de Noorderbegraafplaats is in diverse opzichten een waardevol object. Het hekwerk is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als een karakteristiek onderdeel van de negentiende eeuwse Nederlandse begraafplaatsen. Dergelijke in ijzer uitgevoerde, nog min of meer gave hekken zijn bovendien vrij schaars geworden, waardoor ze zeldzaamheidswaarde hebben. De hekken zijn evenals de eveneens beschermde grafmonumenten van de fanmilies Van Bulderen en Brumsteede van belang als onmisbare onderdelen van de negentiende eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook hun ensemblewaarde groot is. De hekken zijn tevens onderdeel van het beschermde stadsgezicht.
Tags: losse objecten, ed.,toegangshek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (2)
-
Lukas Kwant (15 november 2021 21:03)
star star star starBij het archiefonderzoek met betrekking tot de Noorderbegraafplaats is gebleken, dat het gemeentebestuur van Assen in 1858 het toegangshek bestelde bij de firma J.L. Nering Bögel in Deventer. Het hek werd geplaatst door steenhouwer Johannes Stuvel, die daarvoor fl. 35,50 in rekening bracht. De in de zestiger jaren verdwenen omkranste uiltjes werden vervangen door exemplaren, waarvan de vormgeving afkomstig is van de Asser IJzergieterij. Het hek is grotendeels zwart geschilderd. De gietijzeren delen hebben daarbij zilveren accenten gekregen.
-
Mevr. Peters (19 maart 2021 16:20)
star star star stargemaakt door de asser ijzergieterij van de broers Hunse.
In de buurt
-
Pakhuis van Benes Vaart Z.Z. 69, Assen
-
Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen Kerkhofslaan, Assen
-
Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede Kerkhofslaan, Assen
-
Huis met de Wenkbrauwen Vaart Z.Z. 55A, Assen
-
Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel Vaart Z.Z. 53, Assen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Assen (Drenthe)