Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl in Dalen

Hoofdstraat 35
7751 GA, Dalen (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468585
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl

Inleiding

WOONHUIS gebouwd rond 1885 in een ambachtelijk eclectische stijl. Het direct aan de straat gelegen pand was vroeger rijker gedetailleerd onder meer met een serre aan de noordgevel en een attiek aan de voorzijde.

Omschrijving.

Op rechthoekige grondslag met sprong aan de noordzijde gebaseerd woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak met geglazuurde golfpannen. In het zuidelijke schild een schoorsteen; een opgemetselde dakkapel aan de straatzijde met zadeldak. Gevelopbouw met gepleisterde plint; blokbepleistering op de hoeken en in het midden van de voorgevel; opgaand metselwerk in staand verband en afgesloten door een sober fries en een geprofileerde goot. Vensters aan de voorzijde met gepleisterde wenkbrauwen voorzien van Art Nouveau siermotief en sluitsteen. In de asymmetrische voorgevel een balkon op bewerkte consoles; het opgemetselde middenstuk bevat twee flauw-spitsboogvormige vensteropeningen, een speklaag, een fries en een sober fronton. In de zuidelijke zijgevel een boogvormig portaal rustend op twee gemetselde lisenen. Vanaf de boogaanzet tot de gootlijst een gepleisterd gevelveld.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang als essentieel onderdeel voor de herkenbaarheid van de in structureel opzicht gave omgeving, mede daardoor is het als beeldbepalend object ook van stedebouwkundig belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in eclectische-ambachtelijke s…
location_on Monumenten Kaart rond Dalen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!