Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vakwerk-boerderij op L-vormige plattegrond, zonder verdieping en onder met blauwe Hollandse pannen gedekte zadeldaken in Gulpen

Kampsweg 76
6271 PD, Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Limburg
Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw
Publicatie: 19860619
Rijksmonument ID: 46724
Type: Boerderij

Omschrijving van Vakwerk-boerderij op L-vormige plattegrond, zonder verdieping en onder met blauwe Hollandse pannen gedekte zadeldaken

In oorsprong 18e-eeuwse VAKWERK-BOERDERIJ op L-vormige plattegrond, zonder verdieping en onder met blauwe Hollandse pannen gedekte zadeldaken.

Het woongedeelte (nok I straat) is inclusief het stijl- en regelwerk witgeverfd, met uitzondering van de in schoon metselwerk opgetrokken, aan de straat gelegen kopgevel; het vakwerk heeft voor het merendeel met leem gevulde vakken; het vakwerk van de noord-westgevel is voor een klein gedeelte vervangen door metselwerk; in de gevels spaarzaam aangebrachte, kleine vensters en een opgeklampte deur met bovenlicht in de noord-oostgevel.

Het noord-westelijk deel van het schuurgedeelte is hoofdzakelijk opgetrokken uit schoon metselwerk en blokken mergel; het zuid-oostelijk deel (XIX) uit baksteen en met baksteen gevuld vakwerk; het laatstgenoemde deel heeft in de noord-westgevel hoge, rechtgesloten deeldeuren. De boerderij is nog als zodanig in gebruik.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de bescheiden gevelopeningen en het behoud van de oorspronkelijke functie een vrij gaaf en representatief voorbeeld van een 18e eeuwse vakwerkboerderij en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vakwerk-boerderij op L-vormige plattegr…
location_on Monumenten Kaart rond Gulpen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!