Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heemstede: zuidelijk bouwhuis in Houten

Heemstede
Heemsteedseweg 22
3992 LS, Houten (Gemeente Houten)
Utrecht
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 19930507
Rijksmonument ID: 454999
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heemstede: zuidelijk bouwhuis

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Tot 1905 stond aan de zuidzijde van de centrale as een vrijwel aan de noordzijde identiek bijgebouw uit ca. 1690. Het tegenwoordige in baksteen uitgevoerde bijgebouw werd in 1905 door het bureau Van Nieukerken te 's-Gravenhage in opdracht van L. van de Berch als stal en koetsierswoning gebouwd. Het doet op het ogenblik dienst als woning voor de beheerder.

Het twaalf travee├źn brede bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond van een enkele bouwlaag, onder een enigszins L-vormig schilddak. De voorgevel is naar het hoofdgebouw gericht. Het architectenbureau Van Nieukerken heeft bij zijn ontwerp het oorspronkelijke bouwhuis zo veel als mogelijk als voorbeeld gebruikt. Zo is de linker gevel blind uitgevoerd en zijn wederom hoeklisenen met bossingen toegepast. De pleingevel wordt door lisenen gedeeld. Het linker deel doet dienst als woonhuis en telt behalve achtereenvolgens een schuifvenster met roeden en luiken, een deur met bovenlicht en vervolgens weer twee schuifvensters met roedenverdeling. De vensters zijn voorzien van togen en boogvelden. Een lijst van siermetselwerk bevindt zich onder de eenvoudige gootlijst. Het stalgedeelte heeft van links naar rechts een houten deur met bovenlicht met roedenverdeling geflankeerd door twee identieke segmentboogvormige houten stalramen met roedenverdeling. Geheel rechts bevindt zich een grote dubbele schuurdeur geflankeerd wederom door een houten stalraam. De achtergevel bezit de gelijke geleding als de voorgevel. Rechts in het woongedeelte schuifvensters met luiken overeenkomstig die aan de andere zijde. Vervolgens een houten deur met zij- en bovenlicht met roedenverdeling. Uiterst rechts een rechthoekige aanbouw, die een overeenkomstige geleding bezit. De rechter zijgevel is door middel van lisenen in drie traveeen verdeeld en voorzien van drie stalramen.

Het gebouw is van architectuur-historisch belang vanwege bouwtype, de historiserende bouwtrant, de bewuste aansluiting op de omringende bebouwing en maakt derhalve deel uit van het historische ensemble.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bouwhuis,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heemstede: zuidelijk bouwhuis
location_on Monumenten Kaart rond Houten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!