Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij in Den Haag

Keizerstraat 213
2584 BE, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1903 1903 1903
Architect: C.J.M. van Duijne Duijne, van, Cornelis C.J.M. van Duijne
Publicatie: 19930415
Rijksmonument ID: 452751
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij

Inleiding.

Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond uit 1903 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij.

Omschrijving.

Winkel-woonhuis bestaande uit parterre, verdieping en zolderverdieping onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De zolderverdieping is aan de achterzijde tot een volledige verdieping opgetrokken. De voorgevel is drie vensterassen breed. Op de begane grond is in de linker travee de ingang naar de woning, rechts daarvan resp. een winkelpui met de winkelingang. Op de eerste verdieping in de middelste travee een halfronde glazen erker met met houten kozijnen, rustend op een smeedijzeren puibalk en voorzien van een smeedijzeren raamhek uitgevoerd met geometrische Sezessionvormen. Zijdelings van de erker twee houten schuifvensters. De bovenlichten van de schuifvensters zijn iets getoogd. Op de zolderverdieping een loggia met smeedijzeren balustrade in Sezessionvormen. De middenas en de flankerende dakkapellen met schuifvensters dragen hardstenen bekroningen met onder andere gebeeldhouwde frontons. Een historiserend detail vormen de hardstenen balustrades met aan het Romaans ontleende zuiltjes aan weerszijden van de loggia.

De gevel is opgetrokken uit witte verblendsteen en met hardstenen onderdelen en enkele tegeltableaus versierd. De winkelpui is in rood gepolijst graniet en hardsteen uitgevoerd evenals de decoratieve omlijstingen van de vensters en de deuren. De vensters liggen verdiept in de gevel. In de rechterpenant van de gevel is de naam van de architect aangebracht.

Waardering.

Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Jugendstil en de Wiener Sezession ontleende elementen. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis op rechthoekige platteg…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt