Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ambachtsschool in Den Haag

Zwaardstraat 14
2584 TX, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1930-31 1930 1930-31
Architect: J. Duiker Duiker, Jan J. Duiker
Publicatie: 19930415
Rijksmonument ID: 452750
Type: Gebouw

Omschrijving van Ambachtsschool

Inleiding.

Vrijgelegen voormalige Derde Ambachtsschool, ontworpen door J. Duiker in 1930-1931 op een complexe plattegrond naar de ideeen van het Nieuwe Zakelijkheid.

Omschrijving.

Technische school, voorheen de Derde Ambachtsschool, bestaande uit rechthoekige verspringende bouwmassa's van drie bouwlagen, deels onderkelderd, onder platte daken. Naar de ideeen van het Nieuwe Zakelijkheid wordt het concept van de gesloten gevelwand doorbroken en onstaat een geheel nieuwe architectuur met grote glasvlakken waar binnen- en buitenruimte elkaar doordringen. De in te vullen muurvlakken worden waar nodig gesloten uitgevoerd tot hoogten die functioneel bepaald zijn in relatie tot de activiteiten achter het gevelvlak.

Het draagskelet is van gewapend beton. De gevels bestaan ondermeer uit spouwmuren. Het buitenblad is ter plaatse gestort beton en het binnenblad is van drijfsteen. Het skelet en binnen- en buitenwanden zijn gestucadoord; de verschillende materialen, texturen en naden, worden d.m.v. deze stuclaag tot een doorgaande huid gemaakt. De plint rondom het gebouw is zwart en verspringt in hoogte. Overzichtelijkheid en practische ruimte indeling bepalen het interieur met centraal gesitueerd trappehuis en doorlopende gangen met aan weerszijden haaks daarop of evenwijdig daaraan gelegen klaslokalen. De toiletruimten zijn vrijwel bij elk lokaal geprojecteerd. De gardrobe en de rijwielstalling liggen centraal, welke vanuit de portiersloge te controleren zijn.

Het gebouw heeft 21 leslokalen; de lokaalafmetingen vormen de basis voor de maatmethodiek (een kolomafstand van 8x8 meter) van het ontwerp. De afmetingen zijn drieerlei: 8x8, 8x13 en 8x16 meter. Het betonnen skelet maakt plaatsing van grote glasvlakken mogelijk. De leslokalen en andere vertrekken ontvangen hun licht via circa 600 stalen ramen met horizontale roedeverdeling met smalle profielen en stalen puien met glas aan de gangzijden. De lichttoetreding in de hal kwam oorspronkelijk tot stand via grote vlakken glazen bouwstenen. Deze zijn inmiddels door stalen ramen vervangen.

Het schoolgebouw voldeed in zeer sterke mate aan de moderne opvattingen van opvoeding en welzijn uit die tijd, die sterk georienteerd waren op gezondheid en hygiene. Een open plattegrond met grote glasvlakken waar licht en lucht in ruime mate kunnen doordringen vertalen deze idealen in de architectuur.

Waardering.

Cultuurhistorisch van belang als schoolgebouw dat in haar opzet uiting geeft aan de moderne opvattingen over opvoeding en welzijn in de jaren dertig. Architectuurhistorisch van belang als representatief en zeldzaam voorbeeld van een schoolgebouw in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ambachtsschool
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!