Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrij gesitueerd pension in Den Haag

Seinpostduin 22
2586 EG, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885
Publicatie: 19930415
Rijksmonument ID: 452749
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vrij gesitueerd pension

Inleiding.

Vrij gesitueerd pension uit circa 1885 op rechthoekige plattegrond, gebouwd in neo-renaissance met kenmerken van de chaletstijl. Aan de straatzijde begrenst een moderne bakstenen tuinmuur het perceel.

Omschrijving.

Het acht traveeën brede pension telt twee bouwlagen en heeft een zolderverdieping in een met shingles gedekt afgeknot schilddak. In de kap zijn drie dakkapellen met frontonbekroningen. De gevels zijn in schoon metselwerk opgetrokken met gepleisterde sierbanden en worden afgesloten door een geprofileerde gecorniste houten kroonlijst. Aan de voorzijde is het linker deel driezijdig naar voren uitgebouwd. Over de volle breedte van de voorgevel is op de parterre en de eerste verdieping een open houten veranda in de trant van de chaletstijl. De dragers van de veranda's zijn houten pijlertjes. De lijsten van beide veranda's zijn versierd met rijk gesneden ornamenten. De borstwering van de veranda op de eerste verdieping is van hout en opengewerkt.

Waardering.

Pand van cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een op een duin gesitueerd pension van rond de eeuwwisseling in de badplaats Scheveningen. Tevens van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van neo-renaissance architectuur met kenmerken uit de chaletstijl.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrij gesitueerd pension
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt