Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen in Den Haag

star star star star (1)
Jozef Israëlsplein 10
2596 AT, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1925 1925 1925
Architect: J. Wils; F.L.J. Lourijsen Wils, Jan J. Wils; F.L.J. Lourijsen
Publicatie: 19930415
Rijksmonument ID: 452734
Type: Woonhuis

Omschrijving van Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Inleiding.

Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen.

Omschrijving.

Gebouw uit 1925 bestaande uit appartementen en een hierin opgenomen herenhuis gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, waarin elementen die kenmerkend zijn voor de architectuur van Frank Lloyd Wright zijn terug te vinden. Het is gesitueerd op de kop van een bouwblok en heeft drie gevels die langs de openbare straat zijn gelegen. De kubistische wijze van bouwen kenmerkt zich door sobere bakstenen muurvlakken waarbij betonnen gevelbanden, vensterbanken, uitkragende luifels en dakoverstekken een horizontale geleding geven. De in de architectuur opgenomen schoorsteenkanalen zorgen voor een speels verticaal element in de compositie. Wrightiaans zijn ook de hoge beplantingsvakken onder de ramen van de parterre.

Het gebouw is opgetrokken in schoon metselwerk met natuurstenen banden en varieert van drie tot vier bouwlagen met platte daken. De vloerplaten van de erkers, balkons en de luifels zijn uit gewapend beton samengesteld.

De hoofdingang heeft sculptuur in donkergrijze Namense hardsteen (links een uil en rechts een pelikaan) van de beeldhouwer J.C. Altorf. De hierachter gelegen vestibule en gang met de daaraangrenzende deuren naar de appartementen zijn nog authentiek. De stalen vensters zijn recentelijk grotendeels vervangen.

Waardering.

Het appartementengebouw met herenhuis is architectuurhistorisch waardevol als een gaaf voorbeeld van het Nieuwe Bouwen met duidelijke invloeden van de amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Een belangrijke toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundige ligging op de kop van een bouwblok langs het ovaalvormige Jozef Israelsplein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,flatgebouw,appartementengebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Appartementengebouw en herenhuis op onr…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (1)
    Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen
    Jozef Israëlsplein 10, Den Haag, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    4
    De oorspronkelijke raamindelingen in het voormalige woonhotel aan het Joseph Israëlsplein lijken geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan. Jan Wils kende hem uit zijn vroege jaren van De Stijl. In die groep van kunstenaars werd door druk gediscussieerd over de relatie van de schilderkunst en de architectuur. In de voordeur van het kantoor van Jan Wils in Voorburg zat een door Theo van Doesburg ontworpen glas in lood raampje. Van Doesburg was de drijvende kracht was van De Stijl en hij maakte ook ontwerpen voor tegelpatronen in het werk van de architect J.J.P. Oud. Bij de raamindeling in het woonhotel zijn de stijlen en regels vergelijkbaar met de zwarte lijnen in de abstracte schilderijen van Mondriaan. De buitenkant van het kozijn is als de lijst van het schilderij. Net als in de schilderijen lopen de regels en stijlen in de kozijnen niet altijd door tot de ‘overkant’. Helaas zijn de beeldbepalende raamindelingen van de stalen ramen bij de vervanging niet overgenomen in de nieuwe aluminium kozijnen.