Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis in Utrecht

Twijnstraat 9
3511 ZG, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: middeleeuwen
Publicatie: 19921209
Rijksmonument ID: 450512
Type: Woonhuis

Omschrijving van Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis bestaat uit twee bouwlagen, een kelder en een kap.

Het achterhuis heeft nog volledig de middeleeuwse opzet. De gevel is in de 18e eeuw echter ontdaan van de top en aangevuld tot lijstgevel, waarbij ook de kap enigszins verbouwd werd. Onder de lijst bevinden zich de restanten van een terra cotta hoofd met guirlandes. Bij genoemde verbouwing werden op de zolder drie 'werkelijke' vensters aangebracht. Slechts het middelste hiervan is waarschijnlijk origineel. Op de eerste verdieping is in de 19e eeuw een fraai balkon aangebracht, waarbij twee kozijnen iets zijn gewijzigd. De gevel van de kelder (doordat de werf veel lager ligt dan de straat lijkt de kelder een beganegrond) is in de 19e eeuw gedeeltelijk vernieuwd. De enkelvoudige balklaag op de beganegrond bestaat uit zware eiken balken. De 18e eeuwse bebouwing achter Twijnstraat 11 en 13 is voor een klein deel voor de achtergevel langs gebouwd.

Het ondiepe voorhuis is waarschijnlijk in de 17e eeuw met een verdieping verhoogd, waarbij ook de gehele gevel is vernieuwd. In de 19e eeuw is de gevel van een nieuwe onderpui en vensters voorzien. Ook de kap is in de 19e eeuw nog gewijzigd.

Ook de volledig middeleeuwse kelder bestaat uit twee delen. De voorkelder heeft in het midden een gordelboog met ernaast twee tongewelven. In de rechter zijmuur bevindt zich een rij van vier kaarsnissen. De achterkelder is in een keer overkluisd met een tongewelf. In beide kelders zijn nog plaatsen voor een trap te herkennen. Tegenwoordig zijn de kelders slechts buitenom bereikbaar.

Dit gebouw is bouwhistorisch en historisch zeer belangrijk als, voor een groot deel middeleeuws, onderdeel van de bebouwing aan zowel de straat als aan de werf van de Oudegracht. Hierbij spelen het middeleeuwse achterhuis (vooral de gevel), de unieke kelders, het voor een deel 17e eeuwse voorhuis met gevel maar ook het fraaie 19e eeuwse balkon aan de achterzijde een belangrijke rol.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huis bestaande uit een voor- en een ach…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!