Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op de straat in Utrecht

Twijnstraat 6
3511 ZK, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: middeleeuwen
Publicatie: 19921215
Rijksmonument ID: 450511
Type: Woonhuis

Omschrijving van Pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op de straat

In oorsprong middeleeuws pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op de straat.

Het vijf vakken diepe pand stamt uit de 15e eeuw en onderging in het laatste kwart van de 18e eeuw grote wijzigingen waarvan het grootste deel van de achtergevel met vlechtingen en de gehele voorgevel stammen. Deze voorgevel staat zeer scheef voor het huis. Hij suggereert drie bouwlagen en is drie traveeën breed. De forse kroonlijst heeft gesneden consoles.

Het pand heeft slechts achterin een kelder, met een gedrukt kruisgewelf rustend op een vierkante peiler. De gang rechts is niet onderkelderd en heeft karakter van een vanouds onderbouwde gang, uitkomend onder een smalle 19e-eeuwse aanbouw, aansluitend bij de verdieping.

De moerbalken boven de beganegrond hebben enige sleutelstukken bewaard. Deze hebben een peerkraalmotief met aansluitend aan de onderzijde een groef overdwars. De zijden hebben een overhoekse afschuining, naar voren en naar achteren gestopt.

Het pand heeft links achter een restant van een ozendrop bewaard.

Het pand is van bouwhistorisch belang en van eenvoudige, harmonische architectuur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pand met eenvoudige Lodewijk XVI - geve…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!