Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbelpand, bestaande uit twee huizen van twee bouwlagen, kelder (gedeeltelijk) en een kap loodrecht op de straat in Utrecht

Springweg 53
3511 VJ, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 18e eeuw
Publicatie: 19921215
Rijksmonument ID: 450501
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbelpand, bestaande uit twee huizen van twee bouwlagen, kelder (gedeeltelijk) en een kap loodrecht op de straat

Een 18e eeuws dubbelpand, bestaande uit twee huizen van twee bouwlagen, kelder (gedeeltelijk) en een kap loodrecht op de straat.

Het betreft waarschijnlijk twee van oorsprong oudere, in de 18e eeuw samengevoegde panden. Het linker deel heeft een oorspronkelijke smalle achterbouw bestaande uit twee bouwlagen en kap. Op de beganegrond van die achterbouw bevindt zich een keuken met stookplaats. In de keuken is een hangkamer met bedstee aanwezig.

In het linker hoofdhuis is een neogotisch beinvloede binnenpui behorend bij een winkelinterieur, onderdeel van een van rond 1870 daterende verbouwing.

Bij die verbouwing werden de oorspronkelijke klokgevels vervangen door een eenvoudige ongepleisterde lijstgevel.

Het rechter pand valt vooral op door de overbouwde nathanielspoort.

Bouwhistorisch van belang is het in wezen oorspronkelijke casco, met enkelvoudige grenen balklagen en grenen kapspanten. Daarnaast is van belang de keuken in de achterbouw, de twee tuitgevels aan de achterzijde van de beide grote huizen en die van de achterbouw.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbelpand, bestaande uit twee huizen v…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!