Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kameren van Jan van Campen in Utrecht

Schalkwijkstraat 6
3512 KS, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Publicatie: 19921209
Rijksmonument ID: 450378
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kameren van Jan van Campen

Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 1.

De niet onderkelderde kamerwoning heeft een lijstgevel met rechts een deur met bovenlicht met roedeverdeling en links een 18e eeuws schuifvenster met roedeverdeling in het bovenlicht. Aan de achterzijde heeft het pand een lijstgevel met rechts een deur en links een schuifvenster met roedeverdeling.

De beganegrond heeft een samengestelde balklaag met een moerbalk loodrecht op de rooilijn. De steektrap naar de zolder bevindt zich rechts vooraan. De kap staat op een spant met krommers.

Tegen de achtermuur van het tuintje heeft het pand een buitenplee, de linker van een blok van twee.

In 1574 vermaakte Jan van Campen zijn huis (ten oosten van de latere Nieuwe Kamp) met 13 kameren aan het toen nog jonge Leeuwenberg-gasthuis dat aan de overzijde van de straat ligt. Het gasthuis beheerde het complex als vrijwoningen. Hiervan resteren Schalkwijkstraat 6 - 22 (even), waarbij nummer 10 ontbreekt, en Nieuwe Kamp 17. Het westelijke deel hiervan, waartoe Schalkwijkstraat 6 behoord, is wat hoger dan de oostelijke rij.

Het pand is van bouwhistorisch belang en als vrijwoning van historisch belang. Tevens is het mede bepalend voor het historisch straatkarakter.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kameren van Jan van Campen
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt