Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid in Nijmegen

star star star star (1)
Bemmelsedijk Bij 5, Pastoor Van Laakstraat Bij 2, Parallelweg Bij 37
6500 AA, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1930-1939
Publicatie: 19920414
Rijksmonument ID: 418950

Omschrijving van 3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid

1. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Oost, gelegen nabij Bemmelsedijk 5 te Lent ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen achter de winterdijk ten Oosten van die brug.

Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal.

De brugkazemat Lent Oost is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische waarde.

2.In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Midden, gelegen nabij Pastoor van Laakstraat 2 te Lent, ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen in de oostelijke berm van de weg Arnhem-Nijmegen ten Noorden van die brug.

Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal.

De brugkazemat Lent Midden is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische waarde.

3. In 1936 gebouwde brugkazemat Lent Zuid, gelegen nabij Parallelweg 37 te Lent, ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen aan de oostzijde van die brug op het niveau van de spoordijk.

Gewapend betonnen brugkazemat, als enige Nederlandse brugkazemat uitsluitend met een mitrailleur bewapend, gebouwd ter verdediging van de spoorbrug over de Waal.

De brugkazemat Lent Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering tegen de spoordijk en de voor Nederland unieke bewapening met mitrailleur, van grote cultuurhistorische waarde.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midde…
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (1)
    3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid 3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid
    Bemmelsedijk Bij 5, Pastoor Van Laakstraat Bij 2, Parallelweg Bij 37, Nijmegen, Gelderland, NL
  • star star star star
    5
    De stichting Valkhofbunker heeft in 2018 een rapport gepubliceerd in aanloop naar een subsidieverstrekking om de kazemat Lent-oost te ontsluiten. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de publicatie opgenomen in haar digitale collectie. Via onderstaande link is het rapport te lezen/downloaden: https://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//file.pdf?file=2317291176&download=1
In de buurt