Sassenpoort in Zwolle
Top 100 omschrijving
Zwolle, Sassenpoort: werd gebouwd aan het eind van de l4de- en voltooid aan het begin van de l5de eeuw. Het hoge rechthoekige poortlichaam wordt geflankeerd door twee zware octogonale torens op ronde grondslag. Behalve baksteen is ook natuursteen verwerkt, met name trachiet en tufsteen. Het bouwwerk toont nog de indrukwekkende hoogte van een poortgebouw uit de tijd, dat vuurwapens nog geen grote vuurkracht bezaten. In dit verband zijn de ronde kanongaten op de derde torenverdieping in beide torens opmerkenswaard. Tijdens de restauratie van 1894 en 1897 werd een neogotisch spits klokketorentje aangebracht en voorzag men de toren van dakkapellen; tevens werden de kantelen weer opgemetseld en diverse uitwendige versieringen aangebracht. AIs restant van de ommuring van Zwolle vormt de Sassenpoort een indrukwekkend en historisch hoogtepunt, waarvan het karakter door de eeuwen heen goed bewaard is gebleven, mede door de beperkte wijzigingen die plaatsvonden aan het eind van de l9de eeuw. Bouwkundige relicten als hameisleuven en schietsleuven onderstrepen het afwerende karakter van de middeleeuwse poort. Als aanduiding van de oude stadsgrens heeft de Sassenpoort een historische markeringsfunctie voor de voormalige omvang van Zwolle. Uit militair-historisch oogpunt is de poort van belang door haar hoogte; naarmate de vuurkracht van het geschut toenam, werden de torens lager gebouwd en van dikke muren voorzien. De Sassenpoort is in dit opzicht een overgang tussen enerzijds de experimenten met buskruit en de daarmee samenhangende ontwikkeling van geschut en anderzijds de verbetering van dit proces, uiteindelijk resulterend in de overbodigheid van stadspoorten c.q. kasteelmuren als beschermingsmiddel tegen vuurkracht.
Omschrijving van Sassenpoort
Sassenpoort. Vermoedelijk dagtekenend uit 1409. Aan de landzijde twee hoektorens, die van rond in achtzijdig overgaan; ertussen in een mezekooi met werpgaten. Aan de stadszijde veelhoekige hangtorentjes. De kantelen en het middentorentje dateren van de restauratie van 1893-'98. Thans Rijksarchief. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J.A. de Grave en N. Muller, 1731, diam. 90 cm. en één van N. Muller, 1732, diam. 45 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1937.
Tags: verdedigingswerken,stadspoort,fort, vesting en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pand met door gebogen fronton bekroonde gepleisterde klokgevel Van Nahuysplein 22, Zwolle
-
Pandje met klokgevel en zandstenen gebeeldhouwde halfronde topafdekking en aanzetvoluten Sassenstraat 53, Zwolle
-
Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst Koestraat 44, Zwolle
-
Winkel met bovenwoning met lijstgevel en jongere winkelpui in de stijl van de Amsterdamse School Sassenstraat 47, Zwolle
-
Eenvoudig pandje met gepleisterde gevel en gewijzigde onderpui Koestraat 35, Zwolle
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Zwolle (Overijssel)