Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Noordhavenpoort in Zierikzee

flag Top 100 rijksmonument
star star star star (1)
Noordhavenpoort 2
4301 JM, Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland
Bouwjaar: 14e eeuw (oorsprong)
Publicatie: 19660202
Rijksmonument ID: 40849
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Zierikzee, Noord- en Zuidhavenpoort: De Noordhavenpoort is de jongste van deze twee, dicht bij elkaar gelegen, poorten, daterend uit het begin van de 16de eeuw. Het bouwwerk bestaat uit een buiten- en binnenpoort, beide bekleed met witte natuursteen. Tussen de buiten- en binnenpoort loopt een enigszins rondlopende weg, die zich daarbij verbreedt tot een soort voorburcht. Ondanks het gegeven dat de weergangen ter weerszijden van deze voorburcht zijn afgesloten, heeft de poort het defensieve karakter bewaard, waarbij een opvallende afwisseling van ruimten en bouwvolumes kenmerkend is. De Zuidhavenpoort is aan het begin van de 14de eeuw opgetrokken en diende als toegang tot de stad voor twee landwegen en een waterweg. Deze gecompliceerde situatie is architectonisch door de bouw van een poortgebouw opgelost, op de grens van land en water en waarbij aan de achtergelegen (middels gedempte) haven een optimale bescherming kon worden geboden. De stedebouwkundige waarde van Noord- en Zuidhavenpoort is evident in haar herinnering aan de toenmalige functie: bescherming van de stad Zierikzee in het algemeen en die van de haven in het bijzonder. Ondanks dat tussen de bouw van beide poorten een caesuur van een eeuw bestaat, is de samenhang tussen beide optimaal; uit strategisch oogpunt is de bouw van de poorten ten nauwste op elkaar afgestemd in formaat, materiaal en hoogte. De ten dele aangrenzende, gereconstrueerde stadsmuur houdt de idee van beslotenheid en afsluiting in stand, ondanks dat de haven inmiddels is gedempt.

Omschrijving van Noordhavenpoort

Complex Poortgebouw, in oorsprong daterend van de 14e eeuwse stadsfortificatie. Het bouwwerk bestaat uit een buitenpoort, en een verbonden door wachtlokalen met weergang. Het oudste gedeelte stamt uit XIVa, de voorpoort dateert van plm 1500. Aan de stadszijde vertoont de poort twee natuurstenen trapgevels, gedateert 1559, met rolwerk in de stijl van de Vlaamse renaissance.

Tags: verdedigingswerken,fort, vesting en -onderdl,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Noordhavenpoort
location_on Monumenten Kaart rond Zierikzee

Recensies (1)
    Noordhavenpoort Noordhavenpoort
    Noordhavenpoort 2, Zierikzee, Zeeland, NL
  • star star star star
    5
    Mooi om meer over dit monument uit onze stad te lezen. Fiets er elke dag langs op. Nu lees ik voor het eerst meer erover. Bedankt.