Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zwakkenburgermolen in Niezijl

De Zwakkenburger
Hoendiep Oostzijde 65
9840 NA, Niezijl (Gemeente Zuidhorn)
Groningen
Bouwjaar: 1865 2002-'03 (rest.)
Publicatie: 19910820
Rijksmonument ID: 397653
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Zwakkenburgermolen

Windwatermolen "De Zwakkenburger", gebouwd in 1865 ter bemaling van de Zwakkenburger- en Ellertsvelder polder. In 1956 is een ruw-oliemotor geplaatst ter aandrijving van de vijzel. De (oorspronkelijk oud-hollands opgehekte) roeden ontbreken sedert 1955; in 1981 zijn conserveringsmaatregelen getroffen in de vorm van bekleding met ondulineplaten.

Mooi in open weidegebied tussen het Hoere- en Niezijlsterdiep en direct ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden gelegen watermolen. Achtkante grondzeiler met verticaal gepotdekselde houten kap en horizontaal gepotdekselde houten achtkant op veldmuren van rode baksteen; raam- en deuropeningen; voor- en achterloop. Aanwezig zijn nog de bovenas met opschrift: IJzergieterij H.J. Koning te Foxham, no. 207, anno 1911 en (gedeeltelijk) het bovenwiel, de onderbonkelaar en het voeghouten kruiwerk met enig toebehoren.

Watermolen uit 1865 van waterstaatkundig belang voor de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de Zwakkenburger en Ellertsvelder polder in het bijzonder; voorts wegens de mooie ligging in open weideland.

Tags: molens,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zwakkenburgermolen
location_on Monumenten Kaart rond Niezijl

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!