Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Benzinestation Auto Palace in Nijmegen

star star star star (1)
Muldersweg 16a
6532 WZ, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1936
Architect: B.J. Meerman Johan van der Pijll
Publicatie: 19911022
Rijksmonument ID: 386790
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Benzinestation Auto Palace

In 1936 door de architecten B.J. Meerman en J. van der Pijll ontworpen benzinestation met garagebedrijf en woning, die de kenmerken vertonen van de Nieuwe Zakelijkheid uit de periode 1920-1940.

Twaalfzijdige glazen kiosk met 10-ruiters op borstwering onder ver uitstekende, vrijwel horizontale en bijna cirkelvormige luifel; in het midden de toegangsdeuren van de kiosk. Kiosk en luifel zijn geplaatst op de hoek van een vierkant bouwblok, dat tweemaal zo hoog is als de kiosk; links naast de kiosk een kantoor met drie smalle staande vensters en een groot liggend venster; in het verlengde van het blok links een iets uitspringende jongere garage met acht deuren; in de sprong tussen de voorgevel van het kantoor en die van de garage een deur met bovenlicht.

Op de hoek boven de luifel een cilindervormige hoekverzwaring als console voor een vlaggemast. Op het platte dak is overhoeks geplaatst een verticale glazen lichtbak met koperen naald.

De dakrand van de aan de straat gelegen gevels is het hoogst boven de hoek met luifel; de beide zijden zijn met een sprong lager voortgezet (voorheen waren op die lagere delen de merknamen Texaco resp. Caltex aangebracht).

De gevel van het bouwblok is rechts verlengd tot kopgevel van het daarachter gelegen woonhuis; toegang tot de woning geeft een vlakke deur rechts in de klopgevel; links ernaast twee kleine ronde lichtopeningen met een kruisroede, en rechts ernaast een groot rechthoekige 12-ruits venster met aan de bovenzijde glas-in-lood.

De woning kent twee bouwlagen en drie venstertraveeen in de zijgevel; daarin twee stolpramen met bovenlicht en een deur op de b.g., alsmede twee stolpramen met bovenlicht en een drielicht op de verdieping; tegen de achtergevel een lage aanbouw.

De in witte-stuc-op baksteen uitgevoerde gevels van de kiosk, kantoor en garageruimte zijn voorzien van een rood geschilderde plint; alle vensters en deuren van de kiosk, kantoor- en garageruimte bezitten stalen kozijnen en roeden - uitgezonderd de acht garagedeuren - en zijn blauw geschilderd. De vensters en deuren van de woning in de zijgevel zijn, net als de garagedeuren in hout uitgevoerd.

Het benzinestation met luifel en lichttoren bezit grote architectonische kwaliteit doordat de strakke vormgeving van de rechthoeken is gecombineerd met de cirkels van de kiosk, luifel, kleine vensters en ronde console van de vlaggemast. Het kantoor, de garage en woning zijn op harmonische wijze met het benzinestation verbonden. De afgewogen verhoudingen en detaillering van de vlakken en volumes maken het geheel tot een belangrijk voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Qua vormgeving is het benzinestation bovendien een hoogtepunt in de ontwikkeling van benzine-verkooppunten.

Vanwege de typologische en architectonische kwaliteit en zeldzaamheid is het benzinestation met kantoor, garage en woning een evident monument van cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,nijverheid,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Benzinestation Auto Palace
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (1)
    Benzinestation Auto Palace Benzinestation Auto Palace
    Muldersweg 16a, Nijmegen, Gelderland, NL
  • star star star star
    5
    Tijdens mijn studie projectarchitectuur (afgerond in 2012) maakte ik, in onderzoek naar mogelijkheden, een alternatief plan voor dit pand; een restaurant met een prachtige wijnkelder. Dacht dat het wel aardig was om te delen, al is het maar voor de huidige bewoner. http://www.karendebondt.nl/interieurontwerpmeer.php?id=23
In de buurt