Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Terrein met restanten van een schip in Oudeschild

1792 ZA, Oudeschild (Gemeente Texel)
Noord Holland
Bouwjaar: 1638
Publicatie: 19910710
Rijksmonument ID: 361751
Type: Archeologie

Omschrijving van Terrein met restanten van een schip

Op de vindplaats zijn over een gebied van 40 x 15 m aan het bodemoppervlak RESTANTEN VAN EEN SCHIP waargenomen. Tezamen geven die het beeld van een komplete (stuurboord-?) zijde van een schip vanaf het boord tot het onderste dek en zoals de sonderingen aangeven nog iets verder. Op de twee bovenste dekken zijn kanonnen met daarbij behorende rolpaarden en spantouwen aanwezig. Bij de kleine opgraving in 1985 werd een exemplaar verwijderd, tezamen met het rolpaard. De opgraving wees uit dat zich binnen de scheepskonstruktie een sterk organische afzetting bevindt die rijk is aan vondsten. Afgezien van kogels en schorpioenen werden een schoen en een boekomslag direkt naast dit kanon aangetroffen. Op een van de dekken is een gekantelde scheepsoven aanwezig. Relatief kleine kanonlopen liggen in een gebied waar de zijkant bedekt is met een grote hoeveelheid scheepshout dat nog slechts in geringe mate in verband zit. Aan de westzijde zijn twee opeen geplakte ankers zonder stokken aangetroffen.

De geborgen kanonloop draagt het wapen van de Admiraliteit van Amsterdam, het jaartal 1638, een gewichtsaanduiding en het merk: EVERARDUS SPLINTER ME FECIT ENCHUSAE.

Daarnaast zijn ter plekke door derden zaken verzameld als borden, lepels en een beurs met meer dan honderd munten. Een gouden munt werd aangeboden aan de Minister van WVC en in bewaring gegeven aan het Penningkabinet (2 escudos, Spanje Philips II, 1555-1598).

Gedeeltelijk belast met bescherming voor zover betreft een cirkelvormig gebied met een straal van 200 m en het middelpunt op het koordinaat W-O 124900, Z-N 562400.

Tags: n.v.t. (archeologie),archeologie,archeologie

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Terrein met restanten van een schip
location_on Monumenten Kaart rond Oudeschild

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!