Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Domtoren in Utrecht

flag Top 100 rijksmonument
star star star star (1)
Domplein 21
3512 JE, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1321-1382
Publicatie: 19670620
Rijksmonument ID: 36075
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Utrecht Domtoren: de Domtoren bestaat uit drie geledingen, staat los van de Domkerk en beheerst door zijn enorme hoogte van 112 meter zowel de stad Utrecht als de directe omgeving. De thans vrijstaande Domtoren werd gebouwd tussen 1321 en 1382 ten westen van het toenma1ige romaanse kerkschip; de diverse bouwmeesters die aan de toren hebben gewerkt zijn alIen bekend of naar alle waarschijnlijkheid qua naam overgeleverd. De Domtoren is om meer dan één reden een bijzonder bouwwerk. De toren is gelegen in het zogeheten Utrechtse kerkenkruis en vormt daarin het absolute hoogtepunt in stedebouwkundig en historisch-religieus opzicht. De toren overleefde de orkaan die in 1674 het schip van de kerk grotendeels vernielde. De opbouw van het torenlichaam is in hoge mate oorspronkelijk: de eerste, vierkante, geleding is voorzien van diepe nissen, de tweede, eveneens vierkante geleding is nadrukke1ijk van de eerste gescheiden, terwijl de achtkantige lantaarn met korte leien spits de toren bekroont. Opvallend is dat de toren niet voorzien is van steunberen, een gegeven dat we1 wordt aangegrepen om aan de toren nog een andere functie dan uitsluitend die van Domtoren toe te kennen: zo wordt verondersteld, dat de toren ook diende als donjon voor de bisschop als laatste wijkplaats tijdens be1egeringen en waarbinnen een ingenieuze, op verdediging gerichte ruimtedispositie is ontworpen. Binnenin de toren bevinden zich de zogenaamde Michaëlskapel, al in 1328 vermeld, en de daarboven gesitueerde Egmondskapel. De Domtoren is voorzien van zeven luidklokken, gegoten door Geert van Wou (1505-1506). De Domtoren is voor Nederland een uniek bouwwerk van bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege de ouderdom van ruim zes eeuwen, de prominente ligging in het kerkenkruis van de stad, de architectonische karakteristiek van de opvallende opbouw van het torenlichaam, zijn silhouetwerking en herkenningswaarde voor Utrecht en van buiten de stad en de re1atieve historische gaafheid waarin de Domtoren bewaard is gebleven.

Omschrijving van Domtoren

DOMTOREN, 1321-'82 gebouwd, in 1900-'29 gerestaureerd waarbij wederom de gotische balustrades op de omgangen werden aangebracht.

Klokkenstoel met gelui bestaande uit 7 klokken van Geert van Wou uit 1505/1506 en 6 moderne klokken. Klokkenspel met 33 klokken van François Hemony en 17 moderne klokken. Speeltrommel van Sprakel, 1664, in begin 20ste eeuw omgebouwd voor verstelbare noten. Mechanisch torenuurwerk Borell, 1854, in 1975 geëlektrificeerd.

Tags: kerk-onderdl./object,vanwege onderdelen kerk,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Domtoren
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (1)
    Domtoren Domtoren
    Domplein 21, Utrecht, Utrecht, NL
  • star star star star
    5
    Mooi stukje utrecht! Stamt uit de 14e eeuw! Ik ben erg trots op dit gebouw als inwoner van Utrecht. Leuk om de domtoren te bezichtigen als je een dagje in Utrecht bent.