Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Verdiepingloos pandje met bakstenen gevel met dubbele opengeklampte deur onder drie schilddaken (vormt een geheel met nr. 7, was mog. een werkplaats) in Steenwijk

Gasthuisstraat 9
8331 JM, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: oorspr. verm. 16e eeuw midden 19e eeuw (uiterlijk) 1600 oorspr. verm. 16e eeuw midden 19e eeuw (uiterlijk)
Publicatie: 19890830
Rijksmonument ID: 352032
Type: Woonhuis

Omschrijving van Verdiepingloos pandje met bakstenen gevel met dubbele opengeklampte deur onder drie schilddaken (vormt een geheel met nr. 7, was mog. een werkplaats)

Wat uiterlijk betreft midden 19e-eeuws aandoend, doch te oordelen naar de bouwsporen via de 18e eeuw te herleiden tot vermoedelijk zelfs de 16e eeuw, onderkelderd verdiepingloos PANDJE op rechthoekige plattegrond, rustend op hardstenen plint met getralied keldervenster en luchtroosters en opgetrokken uit (aan de achterzijde gepleisterde) baksteen en gedekt door twee haaks op het buurpand nr 7 staande met pannen belegde driezijdige schilddaken en een dito parallel aan het buurpand lopend zadeldak tussen de beide schilddaken.

De drie traveeën brede voorgevel is uitgerust met een dubbele opgeklampte deur met hoog liggende gietijzeren luchtroosters en bovenlicht met twee gietijzeren levensboompjes, die is gevat in een aardig geprofileerde houten omlijsting; aan weerszijden daarvan respectievelijk een T-venster, en twee zesruitsschuiframen; 1 1/2-steens strekken; geprofileerde kroon- en gootlijst. In het dakvlak aan straatzijde een koekoek met gesneden wangen en klein geprofileerd driehoekig fronton. De raam- en deurindeling der gepleisterde achterzijde is weinig belangwekkend; aardig is de tweede helft 19e-eeuwse tot voorbij de achterdeur van Gasthuisstraat 7 doorlopende veranda (waarboven balkon), die wordt ondersteund door geprofileerde houten zuiltjes met gesneden standvinken; beganegronds en op het balkon eenvoudige houten hekwerkjes.

Het interieur bevat nog enkele interessante bouwsporen zoals (16e-eeuwse?) lampnissen in de door een tongewelf overgedekte kelder, 18e-eeuwse en latere deuren en geornamenteerde stucplafonds.

Wat betreft de huidige vormgeving midden-19e-eeuws, maar op grond van de aangetroffen bouwsporen ouder (XVIII-XVI) pandje, van belang wegens de eenvoudige maar verzorgde 19e-eeuwse vormgeving en daarmee kenmerkend voor de 19e-eeuwse geschiedenis van Steenwijk, de aanwezige bouwsporen van ouder datum en de aantoonbare 19e-eeuwse relatie (van woonhuis en aangrenzende werkplaats?) met het eveneens beschermde buurpand Gasthuisstraat 7.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Verdiepingloos pandje met bakstenen gev…
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!