Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Elswout: tuinhuis in Overveen

Elswoutslaan 10
2051 AE, Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Noord Holland
Bouwjaar: tussen 1812 en 1844
Publicatie: 19900813
Rijksmonument ID: 339343

Omschrijving van Elswout: tuinhuis

TUINHUIS BIJ DE ELSWOUTSLAAN. Karakteristiek voorbeeld van door Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802) geinspireerde parkstoffering.

Tussen 1812 en 1844 opgetrokken vierkant houten gebouwtje in gemengd klassicistische en gotiserende trant, gedekt door een aan voor- en zijkanten overstekend zadeldak en verdeeld in een benedenruimte en een vliering.

De oorspronkelijk beglaasde, thans open voorgevel bevat vier halve zuilen waartegen ter hoogte van de vlieringvloer bij wijze van kapiteel een krans van acanthusbladeren is getimmerd. De zuilen dragen een schot waarin tussen de middelste zuilen een gotische, in een spitsboog gevatte driepasboog is gespannen die nog van de oorspronkelijke, in ijzeren roeden gevatte beglazing is voorzien; te weerszijden hiervan zijn vierpassen in cirkels en onder de daknok een gotisch bedoeld ornamentje geschilderd. Van de uit planken samengestelde zijwanden bevat de westelijke een groot, oorspronkelijk eveneens beglaasd gietijzeren roosvenster met "gotische" traceringen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Elswout: tuinhuis
location_on Monumenten Kaart rond Overveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt