Bastion Oud Molen met groot en klein arsenaal, bomvrije kazerne, kazematten, remises, werkplaatsen en magazijnen in Naarden
Omschrijving van Bastion Oud Molen met groot en klein arsenaal, bomvrije kazerne, kazematten, remises, werkplaatsen en magazijnen
BASTION OUDMOLEN MET GROOT ARSENAAL, KLEIN ARSENAAL, BOMVRIJE KAZERNE, KAZEMATTEN, REMISES, WERKPLAATSEN, MAGAZIJNEN EN POTERNES, ALSMEDE DE WESTBEER. Bastion met:- Een langgerekt, witgepleisterd gebouw met verdieping onder pannen schilddaken met omlopende kroonlijsten, genaamd Groot-Arsenaal, als zodanig gebouwd rondom een binnenplaats in 1676. Aangrenzend als dwarsvleugel aan de NO-zijde het lagere Klein-Arsenaal, ongepleisterd onder schilddak met omlopende kroonlijst.
Groot-Arsenaal (gebouw K), in sobere trant uitgevoerd, is voorzien van getoogde dubbele ingangsdeuren (drie aan de korte voorzijde, en vier aan de rechterzijde) en vensters met luiken. In het midden van de voorgevel een natuurstenen wapentrofee in reliëf.
Het Klein-Arsenaal (gebouw L) is voorzien van getoogde dubbele ingangsdeuren en gekoppelde vensters.
- Een bomvrije kazerne met verdieping uit 1878 met risalerende middenpartij (in tegenstelling tot de rest zonder spaarvelden), ter breedte van in totaal elf traveeën, waarbij telkens drie vensters met luik per verdieping in de getoogde spaarvelden zijn geplaatst en waarbij de gevel verder door tandfriezen wordt geleed en enkele natuursteenblokken rondom de vensters. Het gebouw is midden op het bastion gesitueerd en heeft gedeeltelijk ook als hospitaal gediend (gebouw L 1)- Een bomvrij gebouw uit 1878 achter de rechterface van het bastion; het gebouw heeft twee verdiepingen en diende vnl. als remise, munitieberging en ijskelder (gebouw M 1).
- Een bomvrij gebouw, bestemd tot bakkerij annex slachterij, met ingezwenkte gevel met zes overwelfde lokalen en ten dele met verdieping, waarbij deze bovenbouw min of meer haaks op de onderbouw staat; dit uit 1877 daterende gebouw is gesitueerd aan de O-zijde van het bastion (gebouw N 1).
- De Westbeer, een gemetselde beer, in oorsprong aangelegd in 1679 en voorzien van twee monniken, waarvan de buitenste een gedenksteen met opschrift bevat met jaartal 1676.
- Een poterne uit omstreeks 1680, leidend van het terreplein naar de (lage) saillant, met eenvoudige poort, met een dwarsstaande en een uitzwenkende vleugelmuur, beide afgeschuind en voorzien van vlechtingen, en tongewelfde doorgang met gebogen verloop (gebouw c).-Een poterne, leidend van de vestingzijde van de hoofdwal naar de linker lage flank en de twee kanonkelders in de aangrenzende courtine (gebouw I 1).
- Een waterpoterne, leidend van de linker lage flank naar de sortie achter de linker schouderhoek (gebouw K 1 ged.)- Een poterne, leidend van de linker lage flank naar de vijf kanonkelders met luistergang achter de linkerface. (gebouw I).
- Voorliggende hoofdgracht ter breedte van pl.m. 55 m.
Tags: verdedigingswerken,fort, vesting en -onderdl,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Arsenaal, utiliteitsgebouw. Sobere langgestrekte gevels met rechte daklijsten. Schoorstenen met windvanen op hoeken van het dak Kooltjesbuurt 1, Naarden
-
Pand onder zadeldak met eenvoudige, aan de straatzijde gepleisterde lijstgevel Nieuwe Haven 3, Naarden
-
Pand onder zadeldak Nieuwe Haven 1, Naarden
-
Haven Kooltjesbuurt 1, Naarden
-
woonhuis Marktstraat 53, Naarden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Naarden (Noord Holland)