Bastion Oranje in Naarden
Omschrijving van Bastion Oranje
BASTION ORANJE MET BOMVRIJE KAZERNE, KAZEMATTEN, MAGAZIJNEN, POTERNES EN DE OOSTBEER. Bastion met:
- Een bomvrij gebouw op L-vormige grondslag met drie traveeën aan de korte zijde en acht aan de lange zijde, waarbij de buitenste traveeen risaleren en de rechter (die een rondboognis voor een wacht en bovenin een tondo bevat) wordt bekroond door kantelen. Beide gevels worden geleed door getoogde spaarnissen en pilasters, alsmede door tandlijsten en een natuurstenen cordonlijst; op beide risalieten is een gebeeldhouwde steen met bouwjaar - 1876 - respectievelijk naam van het bastion - Oranje - aangebracht. Dit gebouw bevat in de linkerflank twee kanonkazematten met munitiemagazijnen en rechts een kazerne (vnl. logiesruimten, keuken en magazijnen) en bevindt zich aan de keelzijde van het bastion (gebouw G).
- een bomvrij gebouw uit 1875 (jaartalsteen) met vier overwelfde lokalen en door middel van een poterne met bovengenoemde kazerne verbonden en gesitueerd in de saillant van het bastion (gebouw H); aan de saillantzijde van het gebouw bevinden zich drie mortierkazematten; verder bevat het gebouw logiesruimten en munitiemagazijnen.
- Een bomvrij gebouw uit omstreeks 1875 met op de begane grond twee munitiemagazijnen en daarboven - teruggerooid - een remise, voorzien van een brede stomphoekige puntgevel, gesitueerd in de borstwering achter de rechter face van het bastion (gebouw I).
- Oostbeer: een gemetselde beer, oorspronkelijk aangelegd in 1679.
- Een poterne, leidend van de vestingzijde van de hoofdwal naar de rechter lage flank. Deze poterne verschaft tevens toegang tot de twee kanonkelders in de aangrenzende courtine (gebouw L).
- Een waterpoterne, leidend van de rechter lage flank naar de sortie achter de rechter schouderhoek (gebouw K).
- Een poterne, leidend van de rechter lage flank naar de vijf kanonkelders in de rechter face, alsmede de luistergang achter die face. Naast de toegangsdeur bevindt zich een kruitkamer (gebouw K).
- Voorliggende hoofdgracht ter breedte van pl.m. 50 m.
Tags: verdedigingswerken,bomvrij militair object,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pand met trapgevel Gansoordstraat 52, Naarden
-
Lage gepleisterde huisjes Gansoordstraat 48, Naarden
-
Pand met lijstgevel, voorheen klokgevel Gansoordstraat 46, Naarden
-
Pand met klokgevel, ook goede achtergevel Gansoordstraat 44, Naarden
-
Pand met topgevel Gansoordstraat 42, Naarden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Naarden (Noord Holland)