Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige parochiekerk in Limbricht

flag Top 100 rijksmonument
Platz 2
6141 AT, Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Limburg
Bouwjaar: 11de en 12de eeuw
Publicatie: 19720704
Rijksmonument ID: 33753
Type: Kerk

Top 100 omschrijving

Het kerkje bestaat uit twee beuken met een gedeeltelijk uit veldstenen opgetrokken hoofdbeuk (uit de 11de of 12de eeuw) en een laatgotische zuidbeuk uit omstreeks 1500. Beide beuken zijn voorzien van bakstenen trapgevels. Het veelhoekige koor is nog voorzien van de oorspronkelijke kapconstructie en dateert uit de 13de eeuw en sluit aan op de hoofdbeuk. De toren in het westen is opgetrokken in mergel en dateert uit circa 1458.
Als oudste stichting geldt een rechthoekig zaalkerkje van bescheiden afmetingen, daterend van voor het jaar 1000. Hiervan is in beperkte mate nog muurwerk aanwezig. Tijdens de laatste restauratie (1977-1984) werden in het koor onder dikke kalklagen schilderingen aangetroffen, die rond het jaar 1300 kunnen worden gedateerd. Deze schilderingen stellen een Mariacyclus en een Verlossingscyclus voor. Hoewel de kleuren waren verbleekt en de schilderingen veel van hun frisheid hadden verloren, bevonden zij zich in goede staat. De schilderingen zijn, gelet op hun ouderdom, (met die van de Sint Servaas te Maastricht) voor Nederland in kunst- en cultuurhistorisch opzicht uniek te noemen en zijn vanwege hun iconografisch programma van groot historisch belang.

Omschrijving van Voormalige parochiekerk

VOORMALIGE PAROCHIEKERK. Tweebeukig schip met een gedeeltelijk uit veldstenen opgetrokken hoofdbeuk, XI of XII, en een laatgotische zuidbeuk, grotendeels van mergel; beide beuken met trapgevels van baksteen, 1651. Laatromaans koor van mergel, XIII, tegen de hoofdbeuk. Tegen de zuidbeuk een westtoren van mergel van omstreeks 1500. Orgel van ca. 1715, in Rijnlandse stijl. In 1803 vanuit het klooster op de Agnetenberg te Sittard overgeplaatst. Bij de restauratie/reconstructie in 1989 is het pijpwerk, waarvan niets bewaard was gebleven, in stijl bijgemaakt. In de zuidmuur van het koor is waarschijnlijk een zonnewijzer ingekrast.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige parochiekerk
location_on Monumenten Kaart rond Limbricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!