Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vakwerk-boerderij op Z-vormige plattegrond, grotendeels met lage verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken in Beutenaken

Beutenaken 38
6278 NB, Beutenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Limburg
Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw
Publicatie: 19860902
Rijksmonument ID: 337328
Type: Boerderij

Omschrijving van Vakwerk-boerderij op Z-vormige plattegrond, grotendeels met lage verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken

Uit de 18e eeuw daterende VAKWERK-BOERDERIJ op Z-vormige plattegrond, grotendeels met lage verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken.

Aan de straat een ten dele in vakwerk, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken schuur (nok//straat) met kleine (getoogde) vensters in de westgevel; vakken grotendeels met baksteen en voor klein gedeelte met leem gevuld.

Aan de noordzijde haaks hierop aansluitend het boven een voet van breuksteen geheel in vakwerk opgetrokken woon- en schuurgedeelte (nok I straat), waarvan de westelijke topgevel is voorzien van een bakstenen klamp; vakken met leem gevuld; noordgevel wit geschilderd met donkere plint en voorzien van deur met spiegelboog-paneel, twee tweelicht-vensters met 4-ruits draairamen en luiken, en twee vensters met 6-ruits draairaam (en luik); in de zuidgevel kleine vensters op de verdieping.

Aansluitend op de oostgevel van het woongedeelte een grotendeels in vakwerk opgetrokken schuur (nok//straat); vakken ten dele met baksteen, ten dele met leem gevuld; rechtgesloten deeldeuren in de westgevel.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm en de bescheiden gevelopeningen een goed en representatief voorbeeld van 18e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vakwerk-boerderij op Z-vormige plattegr…
location_on Monumenten Kaart rond Beutenaken

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt