Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stal en koetshuis met dienstwoningen in Amerongen

star star star star (1)
Drostestraat 14
3958 BK, Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw
Publicatie: 19900125
Rijksmonument ID: 333619

Omschrijving van Stal en koetshuis met dienstwoningen

STAL EN KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN. Aan de oostzijde van het voorplein gelegen, aan de achterzijde uit de gracht oprijzend bouwwerk (4e kwart 17e eeuw), bestaande uit een langgerekte middenvleugel onder schilddak met dakkapellen, in de gevel aan het voorplein voorzien van rondbogige nissen waarin dito vensters en deuren en over de volle lengte van de blinde achtergevel behangen met houten duivenhokken, steunend op paaltjes en gedekt door een lessenaardak, en te weerszijden van genoemde middenvleugel een vierkant hoekpaviljoen waarin een dienstwoning, gedekt door een tentdak met dakkapellen aan voor- en achterzijde, bekroond door een schoorsteen en in elke gevel van twee vensterassen voorzien van hele en halve (in de breedte dan wel de lengte) kruiskozijnen met latere roedenverdeling (enkele vensters zijn later gewijzigd) en aan de voorzijde van een deur boven een dwars stoepje.

Op het dak van de middenvleugel een vierkant houten klokketorentje onder tentdak, geschonken bij het 30-jarig jubileum van Graaf van Aldenburg Bentinck als kasteelheer in 1909.

Tegen de zuidzijde van dit gebouw een lagere aanbouw op de plaats van een vorige (4e kwart 19e/1e kwart 20e eeuw, met botenhuis aan de gracht, alles in stijl van het oude gedeelte.

Inwendig bevat de stal boxen met wanden van kraalschot, beƫindigd door ronde gietijzeren palen met bekroonde bollen; op de wanden ijzeren spijlenhekken. De twee buitenste boxen aan iedere zijde zijn dieper en worden afgesloten door conform de wanden behandelde deuren; boven de deuren worden de palen verbonden door gietijzeren bogen. Achter in elke box gietijzeren drinkbak en ruif.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stal en koetshuis met dienstwoningen
location_on Monumenten Kaart rond Amerongen

Recensies (1)
    Stal en koetshuis met dienstwoningen Stal en koetshuis met dienstwoningen
    Drostestraat 14, Amerongen, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    Het torentje op het stallencomplex is uit 1929 bij het vijftigjarig jubileum, er bestaat een foto met de grafelijke familie met het gemeentebestuur met op de achtergrond het geschenk. Op de foto staan ook de echtgenotes. De eerste die huwde was dochter Elisabeth in 1920.