Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie behorend R.K.kerk St. Antonius in Kortenhoef

Kerklaan 24
1241 CM, Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
Noord Holland
Bouwjaar: 1879-1880
Architect: A. Tepe
Publicatie: 19861231
Rijksmonument ID: 333064
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie behorend R.K.kerk St. Antonius

PASTORIE behorend bij de R.K.kerk St. Antonius, gebouwd in sobere eclectische trant met aan gotiek en Renaissance ontleende ornamenten naar ontwerp van A. Tepe in 1879-'80.

Het tweebeukige pand is opgetrokken in baksteen onder samenstel van leien en pannen zadeldaken tussen tuitgevels met ezelsrug-afdekking, en bevat een beganegrond en een kapverdieping. De schuifvensters zijn voorzien van een boogvormig spaarveld, onderling verbonden door middel van tandlijsten.

Het dwarsgeplaatste voorhuis heeft in het midden de hoofdingang, bekroond door een topgevel met spitsboogvormig spaarveld, waarin een schuifvenster, en een trapgevel met ezelsrug-afdekkingen. Voorts zijn de gevels voorzien van sierankers en siermetselwerk.

Westelijk van de kortere, zuidelijke beuk - die later is verhoogd - bevindt zich een naderhand toegevoegde toren in verwante trant onder tentdak, en met een tweede entree onder luifel.

Pastorie van belang wegens de voor de oorspronkelijke functie en bouwtijd kenmerkende architectuur en vanwege de samenhang met de bijbehorende kerk St. Antonius.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerkelijke dienstwoning,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie behorend R.K.kerk St. Antonius
location_on Monumenten Kaart rond Kortenhoef

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!