Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

Bonifatiusplein 20
8911 JT, Leeuwarden (Gemeente Leeuwarden)
Friesland
Bouwjaar: 1882-'84 1884 1882-'84
Architect: P.J.H. Cuypers Cuypers 1884 P.J.H. Cuypers
Publicatie: 19760707
Rijksmonument ID: 24436
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Bonifatiuskerk

St. Bonifatius, 1882-1884, P.J.H.Cuypers.

Neogotische kruisbasiliek met aangebouwde sacristie en hoge westtoren bestaande uit een vrij korte, vierkante geleding, waarop een stenen en een houten lantaarn, bekroond door een hoge spits met trans.

Driebeukig transept, met vier zijden van een tienhoek gesloten apsis, waarbinnen een smalle omgang met zes slanke, natuurstenen pijlers.

Uitwendig wordt dit lagere, door kruisribgewelven en een straalgewelf overdekte presbyterium bekroond door een pyramidevormig dak met topgevels.

Het geheel in baksteen uitgevoerde inwendige heeft bundelpijlers, laag aanzettende kruisribgewelven en een detaillering van traceringen en kapitelen in de geest van de 13e eeuwse Franse gotiek. Roosvensters in de voorgevel, de eindgevels van het transept en de muur boven de apsis.

Kerk en toren behoren tot de belangrijkste werken van Cuypers en vertonen het gebruik van gotische motieven uit verscheidene streken, dat kenmerkend is voor zijn tweede periode.

Tot de inventaris behoort een eikehouten preekstoel, ca. 1700, waarschijnlijk afkomstig uit de v.m. Jezuïtenstatie aan de Vleesmarkt te Leeuwarden. In het koor een klein orgel van Cavaille-Coll, gemaakt in 1887.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Bonifatiuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Leeuwarden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!