Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Abdijkerk Rolduc in Kerkrade

flag Top 100 rijksmonument
Heyendallaan 82
6464 EP, Kerkrade (Gemeente Kerkrade)
Limburg
Bouwjaar: 12e eeuw (bouw) 17e eeuw (ingrijpend hersteld) 17e/18e eeuw (abdijgebouwen)
Publicatie: 19670117
Rijksmonument ID: 23601
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Dit complex van gebouwen vervult sinds 1831 de rol van seminarie. Qua stichting gaat het terug tot het jaar 1104. De bouwgeschiedenis van het complex is dankzij de overgeleverde Annales Rodenses grotendeels beschreven. Van de vele bijzonderheden die de kerk van de abdij kenmerken, worden er enkele genoemd.
De klaverbladvorm van het oudste deel van de krocht geldt als een zeldzaamheid; de verbinding van schip en zijbeuk middels het gebonden stelsel en dwarsgerichte tongewelven ter breedte van een middenbeuksvak evenzo; het gesloten westblok met torens dat wordt begeleid door lagere, nagenoeg vierkante lichamen in het verlengde van de zijbeuken; de figurale rijkdom van de kapitelen in schip en krocht. De kerk vormt de geestelijke en bouwkundige kern van het abdijcomplex, waarbinnen de ambtswoning (1676), de watertoren (1671 volgens inscriptie), de zogeheten Carre, het pandhof (1676, waarschijnlijk in oorsprong, maar in 1895 door een neo-romaanse gang vervangen), de Moretti-vleugel uit 1751-1754 (met fraaie interieurs, waaronder de bibliotheek met rococo stuc-decoratie uit de bouwtijd) en het in 1849 gebouwde "Instituut" naar ontwerp van Franz Klausener, de aangrenzende gebouwen zijn.
Niet alleen in hun afzonderlijke historische waarde, maar ook in hun groepering, als onderdeel van het geheel, tonen deze belendende gebouwen de groei en ontwikkeling van de abdij als religieus centrum. Het complex geeft vanuit historisch oogpunt goed weer hoe de abdij zich in de loop der eeuwen heeft kunnen ontwikkelen. Hetgeen daarvan momenteel nog aanwezig is, is als het ware chronologisch-organisch gegroeid, het resultaat van wisselende eisen en omstandigheden. Naast deze bouwhistorische waarde, zijn er diverse inventaris stukken (onder andere eiken koorbanken uit circa 1700; grafzerken (1600, 1700); een 16de-eeuws Madonnabeeld die alle bijdragen tot de bijzondere cultuurhistorische waarde van de totale abdij.

Omschrijving van Abdijkerk Rolduc

Abdijkerk. Zeer belangrijk Romaans gebouw XII, westbouw ingrijpend hersteld, XVII. Mechanisch torenuurwerk, Jos v.d. Kerkhof, 1936, later voorzien van elektrische opwinding.

Drieklaviers electro-pneumatische orgel gemaakt in 1932 door de firma Johannes Klais (Bonn) en M. Pereboom & Zonen (Maastricht) waarin laat 19e eeuwse klankidealen zijn gecombineerd met invloeden uit de vroeg twintigste eeuwse periode van de "Orgelreform".

Tags: kerkelijke gebouwen,abdijkerk,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Abdijkerk Rolduc
location_on Monumenten Kaart rond Kerkrade

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt