Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stadhuis van Kampen in Kampen

flag Top 100 rijksmonument
Oudestraat 133
8261 CK, Kampen (Gemeente Kampen)
Overijssel
Bouwjaar: 1345-1350 1543 (herstel) 1894-1901 en 1913-'15 (rest.) ca. 1979 (rest.)
Architect: P.J.H. Cuypers (1894-1901 en 1913-'15)
Publicatie: 19721122
Rijksmonument ID: 23110
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Het gebouw bestaat uit twee gedeelten, een gothisch-renaissancistisch en een classicistisch l9de-eeuws. De grote betekenis van het complex als monument is gelegen in het oudste gedeelte, vanwege belangrijke interieur- en inventarisstukken. In 1543 woedde een brand die het stadhuis in as legde; slechts de buitenmuren bleven staan, maar direkt volgde nieuwbouw die tot op heden bewaard is gebleven.

De Schepenzaal is hiervan het historisch meest waardevolle voortbrengsel. Deze ruimte diende voor de rechtspraak en was in tweeën verdeeld door middel van een balustrade: een ruimte voor publiek en advocaten, de andere voor de schepenen. Het Schepengestoelte is een onmiskenbaar topstuk in schrijnwerkerswerk, door Meester Timmerman Frederik vervaardigd in 1543 en is in opbouw, uitvoering en detai1lering uniek en onovertroffen in kwaliteit. De invloed van de renaissance is o.m. te herkennen in de panelen. Overigens vormt de gehele Schepenzaa1 een bijzondere proeve van een gaaf bewaard gebleven interieur uit de 15de eeuw, waarin vakmanschap en artistieke kwa1iteit de boventoon voeren.

In deze zaal bevindt zich bovendien een schouw uit 1543-1545 van Colijn de Nole, uitgevoerd in witte bergsteen. De schouw is voorzien van allegorische figuren en voorstellingen, alle betrekking hebbende op de rechtspraak. Verder zijn er verwijzingen in opgenomen naar de politiek van Keizer Karel V, die sinds 1528 de souvereiniteit over Salland had, hetgeen de voormalige Hanzestad Kampen zeer vee1 voordeel opleverde. Een schilderij van Ernst Maeler, voorste1lende Het Laatste Oordeel en daterend uit 1545, vervolmaakt de Schepenzaal qua inrichting, authenticiteit en iconografisch programma.

Door de ongeschonden en oorspronkelijke inrichting en uitvoering van de Schepenzaal wordt zo het Kamper stadhuis tot een object van bijzondere cultuurhistorische waarde.

Omschrijving van Stadhuis van Kampen

STADHUIS. Het oude stadhuis, thans gemeentelijk archief, werd gebouwd tussen 1345 en 1350; in 1543 werd het door brand geteisterd. Restauraties eind XIX en XX. Het bouwwerk, opgetrokken op een rechthoekige grondslag, bestaande uit twee verdiepingen, die gedekt worden door een zadeldak tussen topgevels; arkeltorentjes op drie hoeken en tegen de zuidwesthoek een aangebouwde toren, de z.g. schepentoren. Overvloedige toepassing van natuursteen voor de sierdelen; rijkbewerkte balustrade tussen de beide arkeltorentjes aan de westzijde, de westgevel is versierd met zes natuurstenen beelden van Johan Polet ter vervanging van de oorspronkelijke, die in het museum zijn ondergebracht. De beide topgevels zijn voorzien van een gewrongen pinakel. De schepentoren gaat na een omgang met kantelen van een rechthoekige op een achtzijdige grondslag over en wordt gedekt door een geestige opengewerkte spits. Inwendig een kelder met kruisgewelven; op de verdieping de schepenzaal met een gesneden portaal (1546) en een eiken wandbetimmering (1545) tussen twee korintische zuilen; verder een rijk gesneden schepengestoelte (1543-1545) van de hand van de stadstimmerman Mr Vrederick, een fraai gebeeldhouwde bergstenen schoorsteen van Colijn de Nole uit Utrecht en in het midden van de zaal een gebeeldhouwd eiken hekwerk. De zaal is gedekt met een houten tongewelf. In de schepentoren een met een stergewelf overkluisd vertrek voorzien van een eiken deur (1546) en van een ijzeren deur (ca.1300), afkomstig uit het roofslot Voorst.

Tags: openbare gebouwen,overheidsgebouw,bestuur,recht., overh.geb.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stadhuis van Kampen
location_on Monumenten Kaart rond Kampen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!