Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Janskathedraal in Den Bosch

flag Top 100 rijksmonument
Torenstraat 6
5211 KK, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: Midden 13e eeuw
Publicatie: 19651005
Rijksmonument ID: 21879
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

's-Hertogenbosch, Sint Janskathedraal: deze kerk, sinds 1985 basiliek, vormt het hoogtepunt van de gotiek in Nederland, zowel in de vorm van de plattegrond als in opstand en in de uitzonderlijke rijkdom aan beeldhouwwerk. Ondanks de langdurige bouwcampagne vertoont het gebouw een grote eenheid van stijl. Qua interieur imponeert het gebouw door zijn weidsheid en de waardevolle aankleding en inventaris, waarvan hier alleen als meest voorname onderdelen worden vermeld: koorbanken, preekstoel, orgelkas, passieretabel en de 15de-eeuwse koperen doopvont. De Sint Jan is het meest complete en meest gave voorbeeld van een gotisch kerkgebouw in Nederland te noemen. Als voorbeeld van Brabantse gotiek kan de kerk alleen worden vergeleken met de Sint Sulpitius te Diest. Stijlzuiverheid, de rijkdom aan beeldhouwwerk, de schakeringen van de beschilderingen, de uniciteit en de inventaris maken de Sint Jan tot uitzonderlijk object van cultuurhistorische waarde.

Omschrijving van Sint-Janskathedraal

Kathedrale BASILIEK van St. Jan Evangelist. Grote vijfbeukige Brabants gotische kruisbasiliek met kooromgang en straalkapellen, middentoren en westtoren, sacristieen, kapittelhuis, stadskomme, devotiekapellen en doopkapel.

Westtoren uit plm.1280, door begonnen plm.1370 door Willem van Kessel, voortgezet door Alard du Hamel en Jan Heyns, vervolgens Jan I en II Darkennes. plm. 1550 bouw gestaakt. Restauratie van 1860 tot 1939 en 1949 tot heden.

De rijke inventaris (barokke preekstoel en orgelkas, gotische koperen doopvont, Antwerps altaarretabel uit plm.1500, gotisch gesneden koorbanden, tochtportalen uit XVII, XVIIe eeuwse schilderijen, laatgotische en XVIIe eeuwse kroonluchters enz.) in de laatste jaren nog met opmerkelijke stukken uitgebreid (laatbarokke biechtstoelen, XVIe en XVIIe eeuwse beelden en schilderijen).

Voorts vele grafzerken, een epitaaf en het grafmonument van bisschop Masius en enkele muurschilderingen. In de orgelkas uit 1620 een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugpositief en vrij Pedaal, in 1787 gemaakt door A.F.G. Heyneman. Heyneman gebruikte pijpwerk van voorgaande orgelmakers: F. Hocque uit 1622, Galtus en Germer van Hagerbeer uit 1634. Het Heyneman-orgel werd in 1902 en 1953 totaal omgebouwd. In 1980 volgde reconstructie van het Heyneman-orgel, waarbij blaasbalgen, windladen en tractuur werden vernieuwd.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Janskathedraal
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt