Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grote of Sint-Janskerk in Gouda

flag Top 100 rijksmonument
Achter De Kerk 1
2801 JW, Gouda (Gemeente Gouda)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1622
Architect: Dirk en Wouter Crabeth
Publicatie: 19660328
Rijksmonument ID: 16722
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

De gekleurde glazen dateren uit de 16de en 17de eeuw en zijn vrijwel volledig bewaard gebleven. Een dergelijke kwaliteit en kwantiteit van voor- reformatorisch glas is zeer uitzonderlijk. Kunsthistorisch is het interessant dat van een aantal glazen nog de oude tekeningen en oorspronkelijke kartons van de ontwerpers Dirk en Wouter Crabeth bewaard zijn gebleven. De glazen werden geschonken door onder andere de stad Leiden, Philips II en Willem van Oranje. De hoge graad van technische uitvoering, de varieteit van de opdrachtgevers, de kunsthistorische waarde zoals boven aangehaald, alsmede de zeldzaamheidswaarde typeren de "Goudse Glazen", die ondanks hun ouderom, nog steeds op de plaats aanwezig zijn, ten behoeve waarvan zij werden ontworpen.

Omschrijving van Grote of Sint-Janskerk

GROTE OF ST.JANSKERK (Ned.Herv.). Zeer grote, laat-gotische KRUISBASILIEK. Koor 1485-1510; overige herbouwd na brand in 1552 onder leiding van de bouwmeester Cornelis Frederikszn. Onderbouw toren (XIV (?), zandstenen bovenbouw na 1552, bekroning vernieuwd midden XVII.

Tegen de oostelijke vijf zijbeuktraveeen diepe kapellen met puntgevels, welke laatste ook voorkomen aan de kooromgang. Inwendig zuilen met halfronde scheibogen (in de absis spitsbogig) en houten tongewelven. Gebrandschilderde ramen (XVI en XVII o.a. van de gebroeders Dirk en Wouter Crabeth), koorhek (marmer en koper J. Moreau 1736), kansel, doophek en banken Lod. XVI. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1736 gemaakt door J.F. Moreau. In 1839 ingrijpend verbouwd door N.A. Lohman en Zoon en in 1893 door J.F. Witte. In 1983 gerestaureerd door Leeflang Orgelbouw.

Klokkenspel, waarvan 16 klokken gegoten door Pieter Hemony, 1675/76 en de ondergenoemde luidklok van H. Wegewaert, diam. 174,5 cm, die eveneens als beiaardklok dienst doet. Klokkenstoel met gelui bestaande uit vier klokken van H. Wegewaert, 1605, diam. resp. 174,5 cm, 149,5 cm, 124,2 cm en 118 cm. Speeltrommel uit 1691 gemaakt door Frederik van den Berg. Op de toren staat een roodkoperen zuidwijzer.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grote of Sint-Janskerk
location_on Monumenten Kaart rond Gouda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt