Stadhuis in Enkhuizen
Top 100 omschrijving
Het stadhuis in Enkhuizen is het eerste voorbeeld van de pilasterloze bouwstijl, die na het jaar 1672 in Nederland opgang deed. Het ontwerp van Steven Vennecool uit 1688 is een overzichtelijk gebouw, op vierkante plattegrond, waarin op rationele wijze uitdrukking is gegeven aan toenmalige moderne stadhuisarchitectuur. Qua uiterlijk wekt het gebouw een overwogen en enigszins voorname en ingetogen indruk; in het interieur is de oorspronkelijke aankleding nog grotendeels aanwezig, waardoor het geheel als een zeldzaam volledig specimen van laat 17de-eeuwse architectuur geldt. Een aantal vertrekken is voorzien van een bekleding met velours d'Utrecht, voor het overige zijn de vertrekken min of meer rijk versierd met schilderwerk onder andere van Romein de Hooghe in de Burgemeesterskamer (de schetsen voor deze schilderingen worden nu nog bewaard in het Prentenkabinet te Amsterdam). In het oeuvre van Vennecool vormt het stadhuis het opus magnum en in de architectuurgeschiedenis vormt het stadhuis een voornaam moment door de ingetogen en sobere ontwerptrant en vanwege de stijlzuivere unificatie van exterieur en interieur.
Omschrijving van Stadhuis
Raadhuis door St. Vennecool, 1688. Geheel gaaf uit - zowel als inwendig. Inwendig: in de spaarvelden van hal en burgerzaal geschilderde doeken 2 x 4, 2 x 1, en 2 x 2; zes armvormige houten luchters; marmeren vloertegels. Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering. Vroedschapskamer met rood velours d'Utrecht. Plafondschildering, schouw met schilderstuk. Schepenkamer met groen velours d'Utrecht boven lambrizering met deur, 1729; balie, 1688, schouw met schilderstuk. Weeskamer met wandtapijten door A. Baert, 1710. Schouw door A. Frauen met schildering. Commissiekamer met schoorsteenstuk en koperen kroon. Kamer tegenover de trap met schoorsteenstuk en balie. Voor het stadhuis kanon uit 1551 en gedicht door Vondel, geschilderd op bord in kunstig gesneden omlijsting 1661.
Tags: openbare gebouwen,bestuursgebouw en onderdl,bestuur,recht., overh.geb.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet; stoep met marmeren tegels. Tuinkoepel aan de Hoogstraat. Tuighuis langs zijmuur van de tuin Breedstraat 51, Enkhuizen
-
Pand met laat 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst voor ouder pand met lang zadeldak Breedstraat 50, Enkhuizen
-
Vijf traveeën breed dwarshuis Breedstraat 48, Enkhuizen
-
Pand met eenvoudige halsgevel geheel van baksteen met houten fronton Breedstraat 46, Enkhuizen
-
Eenvoudig laag pand met schilddak, vensters met roeden, marmeren stoep Breedstraat 49, Enkhuizen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Enkhuizen (Noord Holland)