Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huis Rijswijk in Groessen

Rijswijk
Rijswijksestraat 2
6923 BH, Groessen (Gemeente Duiven)
Gelderland
Bouwjaar: 14e eeuw
Publicatie: 19661221
Rijksmonument ID: 14181
Type: Boerderij
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Huis Rijswijk

Omschrijving

Huis "Rijswijk". Op een omgrachte hoogte gelegen v.m. havezate (XVI B), bestaande uit twee sterk verminkte vleugels, die in plattegrond een L-vorm beslaan en een aangebouwde schuur. Inwendig balkenzolders met sleutelstukken uit de bouwtijd. Kap XIX met gebruikmaking van de 16e eeuwse spanten.

De schuur dateert uit begin van de 20ste eeuw en vertoont Duitse invloeden, die onder meer herkenbaar zijn aan het getrapte fries als beeindiging van de topgevel. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag en wordt afgesloten door een zadeldak met niet oorspronkelijke golfplaten. In de zijgevels bevinden zich regelmatig verdeelde, segmentboogvormige, gietijzeren, staande stalramen met zesruits roedenverdeling. De ramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboogvormige rollaag en aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. In de topgevel bevindt zich links op de begane grond een dubbele houten geklampte segmentboogvormige inrijdeur met rechts daarvan respectievelijk een dichtgemetselde enkele deur, een zesruits stalraam, een dichtgemetselde dubbele deur met uiterst rechts een enkele houten geklampte segmentboogvormige deur. In de geveltop bevinden zich drie rondvensters met roedenverdeling. In het interieur bevindt zich een gebintconstructie die op de begane grond is vervangen door een staalconstructie.

Waardering

De schuur is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als functioneel onderdeel (bijgebouw) van historisch gegroeid complex ontstaan in de 15/16de eeuw;

- als voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse schuur waarvan de bouwstijl is beinvloed door de Duits Romaanse architectuur;

- als weergave van een voormalig boerenbedrijf;

- vanwege de gebruikte materialen en detaillering.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huis Rijswijk
location_on Monumenten Kaart rond Groessen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt