Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Kroondert in Dreumel

star star star star (4)
Vluchtheuvelstraat 2
6621 BK, Dreumel (Gemeente West Maas En Waal)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1850
Publicatie: 19711201
Rijksmonument ID: 14072
Type: Boerderij

Omschrijving van De Kroondert

Hoeve 'de Kroondert', grote T-boerderij uit ca 1850 ligt op een hoek tussen twee oude wegen die vanuit de dorpskern van Dreumel naar het noorden en oosten lopen. De boerderij ligt op een ruim erf waarop diverse fruitbomen. De boerderij ligt met zijn voorgevel gericht op de Vluchtheuvelstraat. De boerderij is opgetrokken uit baksteen onder een met riet gedekt schilddak met schoorstenen en bestaat uit een woongedeelte en een stalgedeelte. Het woongedeelte heeft een lage verdieping, een dubbele gesneden deur en vensters met luiken. Aan de oostelijke gevel is ca 1900 een serre aangebouwd, uitgevoerd in hout onder een plat dak. Het stalgedeelte heeft een houten gebintconstructie en aan de achterzijde een groot overstek voor wagens. In de stal is de oorspronkelijke indeling nog goed herkenbaar. Aan de oostzijde van de stal is de muur gedeeltelijk vernieuwd circa 1900; in die periode is over een lengte van ca 5 meter de stalmuur verhoogd ten behoeve van een bijkeuken. Ook is in die periode een muur gebouwd, haaks op de oostelijke muur. Deze muur verbond een bestaande schuur met de boerderij. Die schuur is een wagenschuur op rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit baksteen onder met pannen gedekt zadeldak. In de gevels diverse rondboogvensters in gietijzer uitgevoerd. De top van de gevel is ca 1900 vervangen en de dakrand afgewerkt met een gesneden windveer. Haaks op deze oudere wagenschuur is een kleine schuur gebouwd, verbonden door een grote opening in de noordgevel van de oudere schuur. De nieuwe schuur is eveneens ca 1900 gebouwd en is opgetrokken in baksteen en een met pannen gedekt zadeldak. Ook hier een gesneden windveer. Boerderij met aangebouwde schuren wordt omgeven door een muur die gedeeltelijk samenvalt met de achterkant van de oude schuur en de zijgevel van de nieuwere schuur. In de ommuring is aan de voorzijde van de boerderij een toegangshek gemaakt ca 1850 bestaande uit twee houten pijlers waarop een ijzeren boog.

De boerderij met aangebouwde schuren en ommuring is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarde (voorbeeld van een T-boerderij in fasen gebouwd, redelijk gaaf bewaard, bijzondere elementen uit ca 1900, bijzondere detaillering in entreehek), vanwege stedenbouwkundige waarden (beeldbepalend element).

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Kroondert
location_on Monumenten Kaart rond Dreumel

Recensies (4)
  De Kroondert De Kroondert
  Vluchtheuvelstraat 2, Dreumel, Gelderland, NL
 • star star star star
  1
  Dit huis en de bijbehorende hoogstam boomgaard zijn compleet verwaarloosd.....is er controle op de onderhoudsplicht en controle op de besteding subsidiegelden?
 • De Kroondert De Kroondert
  Vluchtheuvelstraat 2, Dreumel, Gelderland, NL
 • star star star star
  2
  Huis op de kleurenfoto is niet nr 2 maar nr 6
 • De Kroondert De Kroondert
  Vluchtheuvelstraat 2, Dreumel, Gelderland, NL
 • star star star star
  2
  Het huis op de kleurenfoto is niet de Kroondert
 • De Kroondert De Kroondert
  Vluchtheuvelstraat 2, Dreumel, Gelderland, NL
 • star star star star
  2
  Foto is NIEt de Kroondert !
In de buurt