Augustijnenkerk in Dordrecht
Omschrijving van Augustijnenkerk
Augustijnenkerk (Ned.Herv.). Grote laat gotische KLOOSTERKERK, gebouwd na een brand in 1518. Schip van acht traveeën, koor van een travee met driezijdige sluiting en een zuiderzijbeuk van gelijke hoogte als de hoofdbeuk.
Uitwendig zeer sober. Tegen de vrijstaande, noordelijke gevel zware, tweemaal versneden beren en natuurstenen waterlijst. Voorgevel aan de Voorstraat, gedateerd 1776, van strenge monumentale allure: gebogen zijstukken, houten lijst en driehoekig fronton. Twee identieke deuromlijstingen in hardsteen, gebosseerd, waarboven rondbogige vensters. Hardstenen plint, antieke lantaarns.
Inwendig zuilen met krulkoolkapitelen en tongewelven met trekbalken. Houten ramen. Langs de zuidzijde drie kapellen, van oost naar west: Van Beverenkapel met gehavend grafmonument (1631) en driezijdige sluiting; een brede uit twee oudere samengetrokken, kapel met een Lodewijk XIV grafmonument en Doopkapel met driezijdige sluiting en straalgewelf op schalken met kapitelen. In het koor gemetseld geprofileerd poortje, getoogd met in de sluitsteen: 1614. Tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1899 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. Preekstoel (XVII) op voet (1576) met klankbord (1596) en koperen lezenaar (XVII). Zerken, onder de houten vloer verborgen; orgelgalerij 1776.
Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1673, diam. 66 cm.
Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde.
Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Herman A. Van Duinen (4 september 2021 11:39)
star star star starAugustijnenkerk gebouwd tussen 1275 en 1450. De kloosterbrand van 1512 heeft zo goed als geen schade aangericht aan de kloosterkerk. In de Van Beverenkapel is in 1997 het grafmonument (epitaaf) uit 1631 hersteld. De Schrijverskapel was geen Doopkapel, daar in de kloosterkerk niet werd gedoopt. Tijdens de restauratie van 1996 is de houten vloer verwijderd en de zerkenvloer in ere hersteld.
In de buurt
- Huisje naast de augustijnenkerk met schilddak en gepleisterde lijstgevel Voorstraat 218, Dordrecht
- Gevel met verkropte lijst en oude vensterkozijnen Voorstraat 247, Dordrecht
- Pand met lijstgevel voor een huis, dat de poort bevat, die vanuit de voorstraat toegang geeft tot het hof Voorstraat 214, Dordrecht
- Pand met hoge lijstgevel Voorstraat 243, Dordrecht
- Pand met late empire gevel gepleisterd en in de kroonlijst versierd met rechthoekige, verdiepte velden Voorstraat 220, Dordrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dordrecht (Zuid Holland)