Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie in Breda

Het Kasteel
flag Top 100 rijksmonument
star star star star (1)
Kasteelplein 10
4811 XC, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1538
Architect: Thomasso Vincidor da Bologna e.a.
Publicatie: 19660316
Rijksmonument ID: 10235
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Breda, kasteel: in de jaren 1536-1538 werden in opdracht van Hendrik van Nassau in dit, in oorsprong laat 12de-eeuwse kasteel zeer belangrijke wijzigingen aangebracht door de Italiaanse dilettant-bouwmeester Thomasso Vincidor da Bologna, die aan het oude kasteel een "Modern" uiterlijk verleenden. De bouw werd later door de Koning-Stadhouder naar plannen van Jacob Roman afgemaakt. De kunstgeschiedenis beschouwt het kasteel als een der eerste, zo niet het eerste voorbeeld van de renaissance-bouwkunst in de noordelijke Nederlanden. Hoewel niet overal "stijlzuiver", danwel volgens "de voorschriften" toegepast, hebben Da Bologna's bijgedragen onmiskenbaar het karakter van de klassieke bouwkunst bijvoorbeeld in de gewelfde galerij op slanke dorische zuilen met terracotta portretmedaillons aan het binnenplein, met een hoofdgevel, waarop een ionische zuilenorde. Het is dit architectuur-historisch gegeven dat het kasteel zo waardevol maakt en dat het gebouw het epitheon "eerste renaissancistische gebouw in de Nederlanden" verleent, hoezeer de navolgende eeuwen hierop ook inbreuk hebben gemaakt.

Omschrijving van Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie

"Het Kasteel". Het voormalig kasteel sinds 1826 Koninklijke Militaire Academie. Van de grachten is alleen de buitengracht bewaard gebleven. Het kasteel bestaat thans uit: een (vroeger door een binnengracht omgeven) onderkelderd hoofdgebouw van vier om een binnenplaats gelegen vleugels met zevenkante uitspringende torentjes op de oostelijke buitenhoeken. Westelijke en noordelijke vleugel en noordelijk deel van de oostelijke vleugel uit 1536-' 38 tijdens Hendrik III van Nassau onder leiding van Thomas Vincidor da Bologna; het zuidelijk deel van de oostvleugel en de zuidelijke vleugel uit 1668-'81 tijdens koning-stadhouder Willem III onder leiding van Jacob Roman . Binnenhof met open galerij onder graatgewelven en met dorische zuilen; jonische pilasters in de eerste verdieping. Bovenverdieping en westelijke uitbouwen uit 1826-'28. Belang nog verhoogd door de recente vondsten van bouw- en beeldhouwfragmenten in de fundering van de gesloopte manege (1827) aan het Kasteelplein. Voorgebouw met Rekenkamer (1462, met toren), Blokhuis, Poort en (thans gesloten) galerij (plm 1535); Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan de buitengracht gelegen, twee grote zevenhoekige torens (1509 vv.) die een met baksteen beklampte wal, waarin een waterpoort, flankeren, de zgn. Granaat- en Duiventoren ofwel het Spanjaardsgat; Voormalig Arsenaal, thans Kwartierziekenverblijf, uit XIX A, met laag zadeldak en rondboogvensters met witte roeden; Tot de K.M.A. behoort ook het huis Brecht, zie Cingelstraat Restauraties in 1927-'28 (vernieuwing terra cotta medaillons binnenplaats), 1903-70 (Spanjaardsgat, door J.F.L. Frowein) en 1947-'54 (hoofdgebouw en zuidelijk voorgebouw, A. van der Steur).

Tags: kastelen, landh. ed.,kasteel, buitenplaats,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Het Kasteel - Koninklijke Militaire Aca…
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (1)
    Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie
    Kasteelplein 10, Breda, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    1
    wij waren tijdens de open monumenten dag 2 min te laat voor de rondleiding van 16:00, wij mochten van een zeer norse en onvriendelijke heer niet meer achteraan sluiten - dag verpest.