Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rendierhoeve: poortgebouw in Berkel Enschot

Rendierhoeve
Eindhovenseweg 6
5056 RP, Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 521122

Omschrijving van Rendierhoeve: poortgebouw

Inleiding

Het POORTGEBOUW van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1903 door abt Verbruggen van de nabij gelegen abdij Koningshoeven gebouwd in Neo-Gotische stijl.

Omschrijving

Het poortgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt één en twee bouwlagen. Het pand heeft een symmetrische opbouw met in het midden de overkluisde doorrijopening, waarboven een tweede bouwlaag onder zadeldak met eternitlei in rensdekking. De poort wordt geflankeerd door twee eenlaagse aanbouwen onder platdak. De bakstenen gevels zijn voorzien van gecementeerde banden en hoeklisenen en worden afgesloten door een gemetseld fries met tandlijsten en geprofileerde houten daklijst. In de beide eenlaagse delen zijn de straatgevels voorzien van spitsboogvensters, deels met vernieuwde acht- dan wel twaalfruits roedenverdeling. Op de verdieping twee spitsboogvensters met in het bovenlicht de oorspronkelijke ijzeren vorktracering. De afsluitende topgevel heeft een spitsboognis en wordt afgesloten door een deklijst met nokruiter. Tegen de noordelijke en zuidelijke gevel een ondiepe uitbouw onder platdak. In het portaal van de poort een gietijzeren trekbel. Ter weerszijden van de opgeklampte poort geeft een deur toegang tot de naastgelegen dienstwoningen. Het portaal kan aan de straatzijde worden afgesloten met een hoog smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het poortgebouw is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de huisvesting van van elders verdreven kloosterlingen als gevolg van de wetten van Combes; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het slotklooster voor vrouwelijke religieuzen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de gebruikte sobere, gotiserende vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met het nabij gelegen klooster Koningshoeven. Het is van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid van een slotklooster uit de periode rond 1900.

Tags: losse objecten, ed.,poortgebouw,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rendierhoeve: poortgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Berkel Enschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt