Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument recensies (1091)

Rijksmonument Beschrijving Beoordeling
Huis met schilddak en eenvoudige lijstgevel Recensie door: R.C.P. Smulders (2018-09-19)
In de kelder is nog een deel van de oude stadspoort zichtbaar.
Meelfabriek De Sleutels - silo Recensie door: Henk Sloos (2018-09-17)
Begin jaren tachtig kreeg de buitenwand van de meelfabriek de Sleutels (later De Meelfabriek) beplating, vanwege betonscheuren. Daarop zou een kunstwerk niet misstaan. De directie van de meelfabriek en de gemeente Leiden besloten een opdracht uit te schrijven. Alle Leidenaren mochten een voorstel indienen, niet alleen kunstenaars. Henk Sloos, vers van de kunstacademie, waar hij de opleiding industriële vormgeving had gevolgd, streek met de eer: zijn voorstel werd gekozen. De opdracht repte over een tweedimensionaal ontwerp. Sloos zag dat als een uitdaging en kwam met een driedimensionaal object: een zonnewijzer. Op vijf april 1983 werd de 15.40 meter lange wijzer op de gevel van 27 bij 33 meter aan de Oosterkerstraat aangebracht. Strepen op de muur geven het tijdsverloop aan. De wijzer doet niet aan zomertijd, en er is 41 minuten verschil met de mid-Europese tijdzone. Sloos had in het oorspronkelijke ontwerp de spreuk ‘sine sole nihil’ (niets zonder zon) opgenomen. De zonnewijzer werd op de zuidgevel uitgevoerd, de spreuk zou in een later stadium op het linker deel van de gevel komen.
Boerderijcomplex: boerderij van het hallehuistype, opgetrokken in bruine baksteen, onder deels rieten en deels met muldenpannen gedekt zadeldak met nokvorst, wolfeinden en uilenborden Recensie door: freek hopster (2018-09-14)
Opgenomen in de stichting Twentse erven inTwente
Fusilladeplaats Recensie door: Corry Pollemans (2018-09-09)
Indrukkend
De Vonk Recensie door: Theodora van den berg (2018-09-07)
n Prachtige entree met de glas in lood ramen. Moet je binnen geweest zijn.
Huis 'int paradijs' Recensie door: Finn Kaare (2018-09-07)
Dette er et flott hus med mange gode detaljer. Eierne har tatt godt vare på denne kulturskatten.
Ambachtsschool Recensie door: hcm.burgers@gmail.com (2018-09-07)
Op de foto rechtsboven klikken levert een mooi plaatje op Roland. Volgens mij zit er verband in met het ontwerp voor de school in Hulst, ZVl.
Aula Recensie door: Koos Massar (2018-09-06)
De aula is in 1829 gebouwd!!
Handels Beurs, sinds 1987 Beurs World Trade Center Rotterdam Recensie door: Jan de Vries (2018-09-03)
Vreemd dat er foto's van het Groothandelsgebouw bij het artikel staam.
Huis Zuidewijn: hoofdgebouw Recensie door: kees (2018-09-03)
Beste Leegstand is achteruitgang, en dat zie je toch al wel aan dit kasteel, de gevels -puilen uit door vocht in de balken waarschijnlijk waardoor ze langer worden en dus de geven wegdrukken. er woont niemand die de zaak kan beschermen door stook en laten luchten op tijd. Ik zou dat wel kunnen, er dus wonen en klusjes doen, ik kan veel en ben erg technisch en precies, behoud van alle oudheden is een must, muren wat bijwerken, omdat ze voegen loslaten door vocht, het staat in klein stukje bosgebied waar vocht aanwezig is, niet veel zon in zomer. Ik zou dus kunnen leegstandswonen en mijn kennis ook er in steken, kan zelfs met een cnc dingen kopieren zoals rotte kozijnen bijvoorbeeld. Alles wel met mate wegens dat ik artrose heb, maar wellicht vinden gepensioneerde bouwvakkers dit ook wel leuk om zo,n erfstuk te herstellen, als dat nog kan. Het is oud weet je, 500 jaar is erg oud, en hou is het houtwerk en zo.