Standbeeld van Dr. Schaepman in Tubbergen
Omschrijving van Standbeeld van Dr. Schaepman
Inleiding
Het STANDBEELD van Schaepman is in opdracht van de Rooms Katholieke kerk van Tubbergen vervaardigd. Het beeld is geplaatst op de Tubberger Es en op 11 augustus 1927 door Mgr. dr. W.H. Nolens onthuld.
De oprichting van dit standbeeld past in de nationalistische traditie waarin "de zonen van het volk" vereeuwigd worden. Als zodaning is dit het eerste standbeeld in het oosten van het land. Het vormde dan ook een belangrijk voorbeeld voor andere grote standbeelden.
Dr. H.J.A.M. Schaepman (geboren op de Eeshof te Tubbergen 1844, gestorven in Rome 1903) was priester, politicus en letterkundige. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de Rooms-Katholieke Staatspartij en had als eerste katholiek zitting in de Tweede Kamer. Herman Schaepman genoot nationale faam als dichter van meestal sterk retorische lyriek en epiek.
Het beeld is ontworpen door August Falise. Het is van exceptionele grootte, ook binnen diens oeuvre. Hij heeft ongeveer 40 stand- en borstbeelden gemaakt, waarvan vele binnen de Heilig Hart cultus (Benedictus, Leo III). Naar zijn ontwerp staan in Eschede het beeld van mgr. dr. Alphons Ariƫns (ES 522) en in Den Bosch dat van Van Rossum, om slechts twee voorbeelden te noemen.
Het monument is betaald uit een legaat, groot f 30.000,-, van pastoor Geerdink, goede vriend van Schaepman: "De man van brons in brons vereeuwigd op Tubbergse grond". Het brons is gegoten door de Fonderie Nationale des Bronzes te Brussel. Het natuursteen voor sokkel en basement is geleverd door "de Nederlandse natuursteenhandel P.J.M. van Stokkum". De constructeur was H. Wiegers uit Albergen.
Omschrijving
Bronzen beeld ten voeten uit en meer dan levensgroot, voorstellende H.J.A.M. Schaepman, op hoge met graniet beklede sokkel. Aan de vier zijden van de sokkel staan teksten.
Het beeld staat op een ruim bemeten podium dat over de volle breedte via een trap te betreden is. Aan weerszijden van de trap twee pijlers met bollen van gewassen grindbeton. Aan de achterzijde tegen een haag twee zitbanken van hetzelfde materiaal.
Waardering
Momument met standbeeld van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- als aandenken aan een, voor de emancipatie van het katholieke volksdeel, belangrijke figuur
- als typologisch belangrijk voorbeeld van een vrijstaand standbeeld
- vanwege de ligging op de Tubberger Es
- vanwege de kunsthistorische waarde van het beeld in het oeuvre van A. Falise.
- vanwege de gaafheid en zeldzaamheid.
Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
R.J.M. De Jonge (22 juli 2024 11:44)
star star star starHet informatiebord dat zich bij het monument bevindt, onderaan de trappartij is tegen vandalisme beschermd door een plexiglas(?) voorzetscherm. Het materiaal van dit scherm is echter zodanig verweerd dat het thans onmogelijk is de tekst te lezen. Ik hoop dat deze reactie er toe zal leiden dat het scherm wordt vervangen door een doorzichtig exemplaar. Ik dank u daarvoor bij voorbaat. Vriendelijke groet, R. de Jonge
In de buurt
-
Voormalig gemeentehuis,'t oale Roadhoes Grotestraat 60, Tubbergen
-
St. Pancratius Grotestraat 70, Tubbergen
-
Onvoltooide Bentheimerstenen toren Grotestraat 70, Tubbergen
-
Hervormde Kerk Hattinkstraat 1, Tubbergen
-
Huis Enschede of de Eeshof Hardenbergerweg 22, Tubbergen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tubbergen (Overijssel)