Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Daglonershuisje in baksteen met staafankers onder met pannen belegd schilddak met dakkapel, topschoorsteen en uileborden in Sexbierum

Liauckamaleane 4
8855 XJ, Sexbierum (Gemeente Franekeradeel)
Bouwjaar: ged. 19e eeuw 1900 ged. 19e eeuw
Publicatie: 19820218
Rijksmonument ID: 8653
Type: Woonhuis

Omschrijving van Daglonershuisje in baksteen met staafankers onder met pannen belegd schilddak met dakkapel, topschoorsteen en uileborden

Niet meer geheel oorspronkelijk 19e eeuws daglonershuisje, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd schilddak, waarin dakkapel. Vensters van verschillende datering, waaronder 6-ruiters. Staafankers; topschoorsteen; 1/2-steens rollaagjes; uileborden. Het daglonershuisje bevindt zich op het omgrachte en deels nog met een windsingel beplante terrein (C 3068) van de voormalige Liauckemastate (in 1420 reeds vermeld, in 1824 gesloopt), waarop zich eveneens nog bevindt een 19e eeuwse kop-hals-rompboerderij met stookhok (C 3068). Als toegang tot het terrein fungeert het 17e eeuwse (1604) poortgebouw van de voormalige Liauckemastate (C 2691).

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)