Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nieuwe steeg in Herwijnen

Nieuwe Steeg 74
4171kg, Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Gelderland
Publicatie: 05-12-2014
Rijksmonument ID: 531813
Type: Gebouw

Omschrijving van nieuwe steeg

Cluster 70.
NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE
Inleiding

BOMVRIJ BOUWWERK / VERBRUIKSMAGAZIJN, gebouw E, als representant van een type bomvrije bouwwerken dat aan drie zijden en bovenop is voorzien van een aarden dekking en dat alleen een gevel aan de keelzijde bezit. Met de toename van de draagwijdte van het geschut, de kracht van de inslagen van projectielen en de explosieve kracht van (brisant)granaten werd het steeds moeilijker weerstand te bieden tegen beschietingen. Verzwaring van metselwerk, toepassing van schokabsorberende metselsystemen (onder meer door middel van bogen), flauwe hellingshoeken en gebogen of juist puntige vormen, gebruik van beton - en later van gewapend beton - in steeds zwaardere uitvoering, was een van de manieren om de vestingwerken bestand te houden tegen toenemende aanvalskracht. Bovendien was het aanbrengen van aarddekkingen een goed middel gebleken om de energie te absorberen of te dempen. Dit is de reden waarom vele gemetselde of betonnen werken van een aardlaag of een frontbescherming van zand of aarde zijn voorzien. Afhankelijk van de periode van ontstaan - en daarmee van de te verwachten inslagkracht van projectielen - werd van 'bomvrije gebouwen' gesproken, wanneer ze werden geacht bestand te zijn tegen een van tevoren bepaald aantal inslagen van zwaar kaliber. Het bomvrij bouwwerk / verbruiksmagazijn E van het Fort bij de Nieuwe Steeg bevindt zich achter de courtine, centraal aan de noordoostzijde van het werk en dateert van de jaren 1878-1880.
Omschrijving
BOMVRIJ BOUWWERK / VERBRUIKSMAGAZIJN, gebouw E is een eenlaags bomvrij bouwwerk met gewelfd dak, opgetrokken uit zwaar metselwerk, dat aan drie zijden en bovenop is gedekt door aanaardingen. Alleen de zuidwestelijke gevel is zichtbaar; deze verdiept gelegen, smalle gevel is voorzien van haakse vleugelmuren. De gevel bevat een toegang met dubbele schuifdeur, geflankeerd door twee getoogde vensters met diefijzers. Het interieur bevat onder meer ruimten die dienden als portaal en schuilplaats en verbruiksmagazijn.
Waardering

BOMVRIJ BOUWWERK / VERBRUIKSMAGAZIJN, gebouw E, van het Fort bij de Nieuwe Steeg is van algemeen belang vanwege:
* Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is aangelegd en daarna door anderen gedurende circa 125 jaar is versterkt en verbeterd.
* Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de eeuw).
Het betreft hier een bouwwerk uit de periode 1875-1885, namelijk een bomvrij gebouw van omstreeks 1878-1880.
* Ensemblewaarde en situationele waarden vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.
* Het bouwwerk is representatief (karakteristiek) omdat het nog steeds de fysieke kenmerken vertoont die destijds tot de bouw aanleiding waren.
* Het bouwwerk is gaaf bewaard omdat qua structuur en fysiek voorkomen meerdere hoofdzaken van de toestand in de jaren '80 van de 19de eeuw zijn bewaard.

Tags: verdedigingswerken en militaire gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar nieuwe steeg
location_on Monumenten Kaart rond Herwijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt