Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkelijk gebouw in Weert

Ijzerenmanweg 15
6006 TA, Weert (Gemeente Weert)
Limburg
Publicatie: 20110107
Rijksmonument ID: 531193
Type: Kerk

Omschrijving van kerkelijk gebouw

Inleiding

De MARIAKAPEL is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De kapel is, in samenwerking met beeldend kunstenaar Harrie Martens, in 1958 voltooid naar een ontwerp van architect P.H. Weegels. De Mariakapel staat aan de oostzijde van het complex, tegen de omwalling van de buitengracht.

Omschrijving

De eenlaagse MARIAKAPEL heeft een paraboolvormige plattegrond en is opgetrokken in Nivelsteiner breuksteen. Het overstekende betonnen dak heeft in het midden een knik en loopt naar voren toe hoog op. Aan de voorzijde is het overstek zeer groot en ontstaat een luifel die op twee betonnen zuilen rust. In de gebogen muren van breuksteen is direct onder het dakoverstek een reeks kleine rondboog bovenlichten geplaatst. De rechte voorgevel bestaat uit een betonnen rasterwerk. Een deel van de vakken is gevuld met tegelmozaïeken met figuratieve voorstellingen naar ontwerp van Harrie Martens. De uitvoering was onder zijn leiding in handen van leerlingen van de Vrije Expressieclub. In het midden een toegang. Ter plaatse van het altaar is op het dak een karakteristieke betonnen, conisch uitlopende lantaarn met ronde glazen openingen geplaatst. Vóór de kapel is een bordes. De kapel is bereikbaar via enkele treden die met leisteen zijn belegd.

Waardering

De MARIAKAPEL is van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholieke leven in het zuiden van Nederland en als typologisch voorbeeld van een naoorlogse kapel.

- De Mariakapel heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en vanwege de esthetische kwaliteit van de monumentale kunst en van het ontwerp met modernistische o.a. op Le Corbusier geïnspireerde elementen.

- De kapel heeft ensemblewaarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar kerkelijk gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Weert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt