Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blijdorp: bergdierenrots in Rotterdam

Van Aerssenlaan 47
3039 KE, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn
Publicatie: 20080225
Rijksmonument ID: 530744
Type: Gebouw

Omschrijving van Blijdorp: bergdierenrots

Inleiding

De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kunstmatige rots met verblijven voor bergdieren intern is gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de dierentuin.

De bergdierenrots is in de loop van de tijd meerdere keren hersteld waardoor de vorm gewijzigd is. De sierlijke contouren van de borstwering aan de achterzijde zijn verdwenen door ophoging.

Omschrijving

BERGDIERENROTS (7). De door een verdiept buitenterras omgeven rots is opgetrokken uit baksteen dat is afgesmeerd met betonspecie om een rotsachtig uiterlijk te verkrijgen. Het object heeft een min of meer rechthoekige, afgeronde plattegrond en kent een symmetrische opbouw. Intern zijn verblijven opgenomen voor bergdieren. Het verdiepte buitenterras wordt begrensd door een betonnen borstwering. Aan de uiteinden loopt de wand schuin af en eindigt in rond gemetselde kolommen met vlaggenmasthouders.

Waardering

De BERGDIERENROTS is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op het diergaardeterrein en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen;

- het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als manifest onderdeel binnen het complex.

Tags: losse objecten, ed.,dierenverblijf,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blijdorp: bergdierenrots
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt