Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij in Rotterdam

Van Aerssenlaan 47
3039 KE, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn
Publicatie: 20080225
Rijksmonument ID: 530743
Type: Gebouw

Omschrijving van Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Inleiding

Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het gebouw is gesitueerd aan het noordelijke eind van de centrale as. De gebouwen kwamen tot stand in functionalistische stijl gecombineerd met neobarokke elementen.

De gebouwen hebben als gevolg van veranderd functiegebruik hun oorspronkelijke indeling en afwerking grotendeels verloren. De vensters bezitten thans aluminiumprofielen in plaats van stalen roedenverdeling. Van oorsprong bevond zich tussen beide objecten een betegeld terras met een betonnen borstwering.

Omschrijving

GIRAFFENHUIS en THEESCHENKERIJ (6) zijn gespiegeld aan elkaar tot stand gekomen en zijn vergelijkbaar qua opzet en afwerking. Ze kennen een rechthoekige, licht convex gebogen plattegrond. De paviljoens kennen telkens een hoofdvolume onder een zadeldak met een serreachtige aanbouw onder een plat dak aan de voorzijde en smalle aanbouw aan de achterzijde. Een colonnade van acht kolommen met een symmetrisch gebogen verloop verbindt de paviljoens met elkaar. In het midden boven de colonnade staat een geabstraheerde betonsculptuur met giraffen, ontworpen door de beeldhouwer L. Bolle. Het terras vóór de colonnade en tussen de paviljoens is later vernieuwd. De constructie van de paviljoens bestaat uit een betonnen skelet. Dit is bij de voor- en zijgevels dichtgezet met glazen puien op een gemetselde borstwering. De achtergevels zijn geheel opgetrokken uit gele verblendsteen. De hoofdvolumes worden bekroond door licht ingezwenkte zadeldaken die bekleed zijn met rode dakpannen. De lagere aanbouwen bezitten een plat dak.

Het westelijke paviljoen, van oorsprong het giraffenhuis, bezit in het hoofdvolume de giraffenstal. In het serreachtige volume, waarvan de zijgevels zijn dichtgezet met metselwerk, was de publieksruimte gevestigd. In de uitbouw aan de achterzijde bevond zich een verwarmingsinstallatie. In het oostelijke paviljoen is de theeschenkerij ondergebracht, waarvan de keuken zich bevindt in de smalle uitbouw aan de achterzijde. Het paviljoen is gedeeltelijk onderkelderd. Intern waren beide gebouwen voorzien van dezelfde kolommen en verlichting.

Waardering

Het GIRAFFENHUIS en de THEESCHENKERIJ zijn van algemeen belang:

- de objecten hebben architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen;

- de objecten hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de centrale as en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen;

- de objecten hebben visueel-ruimtelijke waarde als beëindiging van de centrale as aan de noordzijde van het complex.

Tags: losse objecten, ed.,dierenverblijf,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenk…
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt