Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize de Laak: oranjerie in Eindhoven

Nachtegaallaan 2a
5611 CV, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1907
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 529843

Omschrijving van Huize de Laak: oranjerie

Omschrijving

ORANJERIE uit ca. 1907, gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Vrijstaand éénlaags pand op een rechthoekige plattegrond. Het heeft een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. De uitbouw aan één zijkant (lange zijde) is voorzien van een lessenaarsdak. De daken zijn gedekt met leisteen en voorzien van gootlijst. De topgevels zijn als fronton uitgevoerd.

Het pand is uitgevoerd in baksteen. De zijgevel aan het binnenterrein heeft hoge deuren, voorzien van louvreluiken. De andere zijgevel voorzien van ramen met louvreluiken.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen. Boven de ramen in de strekken uitgevoerd met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. In de topgevels zijn vlechtingen aangebracht.

Waardering

De oranjerie is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van een buitenplaats voor de oprichter van de Philipsfabrieken binnen een nieuw opgezet villapark. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling.

het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering in de vormen van het 17e-eeuwse Hollandse Classicisme, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de architect Hanrath. Het maakt deel uit van een complex met ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin.

Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,orangerie,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize de Laak: oranjerie
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt